NAGRADE VLADIMIR NAZOR

Juraj Lerotić odnio nagradu za ‘Sigurno mjesto‘, a Ugo Korani za ulogu u ‘Braći Karamazov‘

Dobitnici nagrada

 Ranko Suvar/Cropix
Nagradu za životno djelo primili Frano Parać, Goran Trbuljak, Boris Duplančić, Ivan Rogić Nehajev, Dubravka Premar, Dinka Jeričević

Svečano su dodijeljene nagrade "Vladimir Nazor" za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj u nedjelju navečer, a nagrade su hrvatskim umjetnicima uručili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i predsjednik Odbora Nagrade, akademik Zvonko Kusić.
"Nagrada "Vladimir Nazor" zauzima posebno mjesto u hrvatskom društvu jer je uspjela izbjeći politizaciju i estradizaciju što nije uvijek tako lako, a ugled, integritet i autoritet članova Odbora i Komisije za dodjelu nagrada su osigurali da se razlikuju stvarne i trajne vrijednosti od onih prividnih", rekao je akademik Kusić.

image

Boris Duplančić

Ranko Suvar/Cropix

Nagrada za životno djelo na području arhitekture i urbanizma dodijeljena je Borisu Duplančiću, a godišnja Davoru Bušnji za projekt JAŠIONICE ZK odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu.
Na području filmske umjetnosti za životno djelo nagrađena je filmska i televizijska montažerka Dubravka Premar, a godišnju nagradu dobio je redatelj Juraj Lerotić za film "Sigurno mjesto".

image

Frano Parać

Ranko Suvar/Cropix
image

Dubravka Premar

Ranko Suvar/Cropix

Skladatelj Frano Parać dobitnik je nagrade za životno djelo na području glazbe, a godišnja nagrada u istoj kategoriji pripala je skladatelju i dirigentu Berislavu Šipušu za "Pasiju za soliste govornik, mješoviti zbor i instrumentalni ansambl".
Nagrada za životno djelo na području kazališne umjetnosti pripala je scenografkinji Dinki Jeričević, a godišnja glumcu Ugu Koraniju za uloge Dimitrija Fjodorovića Karamazova/Kartašova u "Braća Karamazovi" F. M. Dostojevskog u režiji Olivera Frljića i Jermolaja Aleksejeviča Lopahina u predstavi "Višnjik" A.P. Čehova u režiji Ivana Popovskog.

image

Ugo Korani

Ranko Suvar/Cropix

Likovni umjetnik i snimatelj Goran Trbuljak dobitnik je nagrade za životno djelo na području likovne i primijenjene umjetnosti, a slikarica Nina Ivančić godišnje nagrade za retrospektivnu izložbu u Galeriji umjetnina u Splitu.
Nagradu za životno djelo na području književnosti dobio je Ivan Rogić Nehajev, a godišnju Denis Peričić za roman "San o Križaniću" u izdanju nakladničke kuće Hena com.
Po riječima ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, nagrada je ujedno zahvala svim stvaraocima koji u naše živote i zajednice unose ljepotu i smisao, ali isto tako ustrajno stvaraju i otvaraju prostore dijaloga, promišljanja i suočavanja s izazovima suvremenog svijeta.

image
Ranko Suvar/Cropix
image

Berislav Šipus, Nina Obuljen Koržinek i Zvonko Kusić

Ranko Suvar/Cropix
image

Svečana dodjela Nagrade Vladimir Nazor za najbolja umjetnička ostvarenja u Hrvatskoj u području književnosti, glazbe, arhitekture i urbanizma, filmske i kazališne umjetnosti te likovnih i primijenjenih umjetnosti

Ranko Suvar/Cropix

U ime svih dobitnika zahvalio se Ivan Rogić Nehajev te istaknuo kako su potpore hrvatskoj kulturi, potpore temeljnim životnim i nacionalnim vrijednostima. „U tom kontekstu ove nagrade nisu samo priznanja laureatima nego i nagovještaj boljih dana u hrvatskoj kulturi“, rekao je.
Nagrade "Vladimir Nazor" dodjeljuju se hrvatskim umjetnicima iz područja književnosti, glazbe, filmske umjetnosti, kazališne umjetnosti, likovne i primijenjene umjetnosti te arhitekture i urbanizma.
Svečanost se održala u atriju Galerije Klovićevi Dvori, a Nagrade su kategorizirane u godišnje nagrade i nagrade za životno djelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:36