senzacija u Hrvatskoj

Jutarnji ekskluzivno doznaje: Banksy stiže u Zagreb, imamo sve detalje!

The Art of Banksy: Without Limits, Sao Paulo

 

 

 

 Nelson Almeida/Afp
‘Otvorit će se, najvjerojatnije, 2024. godine, riječ je o izložbi koja je trenutno u Beču‘ kažu organizatorice

U Zagrebu je, kako Jutarnji ekskluzivno doznaje, u planu velika izložba najpoznatijeg uličnog umjetnika svijeta, Banksyja. Izložbu bi trebale dovesti producentice koje su organizirale izložbu "Bodies" i "Svijet robota" u Zagrebu, u Klovićevim dvorima, krajem prošle godine, Sanja Ajdinovski i Ivana Bokulić Rajić (Outbox). Međutim, još je u pregovorima gdje će se izložba održati.

Kontaktirale su, kako nam je potvrdila Ksenija Foretić, Pučko učilište Zagreb. Kako govori; "u sklopu učilišta postoji i Galerija Bernardo Bernardi, koja naravno nije dovoljno velika za izložbu. Neka je ideja bila i da se izložba postavi po čitavom prostoru, no nažalost se nismo uspjeli dogovoriti". Krenule su, potom, dalje u potragu.

Kako nam kaže Sanja Ajdinovski: "Još od veljače 2022. tražimo prostor koji bi trebao biti jako velik, a dobar je bio muzeja u Zagrebu stradao u potresu. Vjerujem da smo pri kraju procesa i da Banskyjeva izložba definitivno dolazi 2024. godine, riječ je o izložbi Mistery of Banksy koja je u Beču trenutno. Imali smo problem s jednom strukovnom udrugom jer nije riječ o originalima, što je i nemoguće jer se ne mogu prenijeti zidovi u muzej, a poznato je da ovaj umjetnik ne autorizira niti jednu izložbu. No brojke su u svim muzejima goleme, dolaze posjetitelji iz čitave regije"

image

The Art of Banksy: Without Limits, Sao Paulo

Nelson Almeida/Afp

Izložbe posvećene umjetniku koji djeluje pod pseudonimom Banksy, trenutačno se mogu pogledati na nekoliko lokacija na svijetu. Do sredine ožujka u Beču, na lokaciji Studio F, Wiener Stadthalle, pod nazivom "The Mystery of Banksy – A Genius Mind". Izloženo je 150 radova: grafiti, fotografije, skulpture, video instalacije i printovi na različitim materijalima kao što su platno, tkanina, aluminij s i pleksiglas reproducirani su i sastavljeni posebno za ovu posebnu izložbu. Cjelinu zaokružuje uzbudljiv videodokumentarac koji ističe najvažnije faze karijere.

Kako su naveli iz Beča, "u skladu s Banksyjevim motom "Copyright is for losers ©TM", ovaj hommage također nije službeno odobren zbog njegovog anonimnog statusa". Izložba posvećena umjetniku otvorena je ovih dana i u Sao Paolu.

image

The Art of Banksy: Without Limits, Sao Paulo

Nelson Almeida/Afp

U Trstu se, pak, u Salone degli Incanti, do 10. travnja, može pogledati izložba nazvana "The Great Communicator. Banksy (Unauthorized Exhibition)". Kako navode uz izložbu: "Anonimnost, nevidljivost i sposobnost prenošenja poruka putem grafita čine Banksyja fascinantnim i kontroverznim umjetnikom. Njegovi grafiti osuđuju rat i nasilje, prosvjeduju protiv nepravdi u svijetu, izvikuju poruke nade i slobode, bave se temama konformizma, migracijama i još mnogima".

Ovaj umjetnik i dalje odabire ostati anoniman, jednako kao i Elena Ferrante u književnom svijetu, iako se za oboje naslujuće tko su. U čemu je tajna, zašto je ovaj umjetnik blizak i publici i kritici nije teško zaključiti. Njegova su djela poprilično direktna, jasno razumljiva, obraćaju se svima. Bore se s normama, nisu dvolična, i ljudi to osjećaju. Poznato je i da Banksy ne traži copyrigt na svoja djela pa mnogi ulični prodavači, i oni na tržnicama Londona, prodaju djela s prizorima koje je naslikao Bansky, i to poprilično uspješno

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 16:02