POZNATA LICA IZA REŠETAKA

Kako bi izgledali hrvatski političari u zatvoru: ‘Koji zločin mislite da je svaki od njih počinio?‘

 Filip Filković Philatz
Pratitelje na Instagramu zabavljao je prikazima političara u joga pozama, a zamislio ih je i kao natjecatelje ‘Milijunaša‘

Hrvatski političari za umjetnika i redatelja Filipa Philtza Filkovića nepresušno su vrelo inspiracije i česti protagonisti njegovih kreativnih eksperimenata s umjetnom inteligencijom, koji obično rezultiraju šaljivim vizualima.

Recentno su se tako Philatzovi "junaci" našli u svijetu inspiriranom estetikom redatelja Wesa Andersona, prigodnim izdanjima povodom Noći vještica te svemiru "Zvjezdanih ratova".

Autor se pitao i kakvu glazbu naša politička "krema" sluša, a spajao je i nespojivo zamišljajući kako bi izgledali bračni parovi koje bi činili politički neistomišljenici Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović ili, primjerice, Mirela Holy i Tomislav Karamarko. Pratitelje je zabavljao prikazima političara u joga pozama, a zamislio ih je i kao natjecatelje "Milijunaša".

U nizu AI maštarija je i ona o političarima poput Grabar Kitarović, Vilija Beroša, Andreja Plenkovića, Ive Sanadera, Gordana Jandrokovića, Peđe Grbina iza rešetaka.

"Hrvatski političari u zatvoru (AI) - Koji zločin mislite da je svaki od njih počinio?", pitao je Filković svoje pratitelje na Instagram profilu.

image
Filip Filković Philatz

"Sve što radim putem AI-a je ovdje za zabavu, ali pritom gledam na ove koncepte kao na materijal koji bi mogao potaknuti društveni dijalog. To je osvježavajuća promjena perspektive - neka vrsta satiričnog komentara na političku scenu u Hrvatskoj, ali sa šaljivim podtekstom. Ovdje sada vidimo poznate političare u zatvoru, ali imao sam i koncept u kojem su premijer i predsjednik najbolji prijatelji. Ideja nije bila nikoga osobno napasti ili diskreditirati, već zaigrati se s konceptom obrnutih uloga.Politika je shvaćena vrlo ozbiljno, a političari se doživljavaju kao nedodirljivi na tim visokim pozicijama. Ovi koncepti su zamišljeni kao humorna pauza od te svečanosti – jedan smiješan ‘glitch‘ u Matrixu političke stvarnosti", objašnjava Filković koji kaže da su reakcije na rad bile "u duhu dobre zabave".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:45