IZLOŽBA

Kako muškarci tješe svoje prijatelje nakon prekida veze? Pasivno

ZAGREB - Slikara Zlatana Vehabovića oduvijek zanimaju muško-ženski odnosi. Odnosno, nemogućnost potpunog razumijevanja između ljudi suprotnoga spola. Pa je zato odlučio napraviti ciklus slika posvećen toj temi.

Rat spolova

Svi njegovi heroji, uostalom, to su već učinili. Ni sam se, objašnjava, ne može sjetiti koliko je puta u društvu citirao Dylana ili Cavea: - Sva glazba, filmovi, knjige koji me zanimaju na neki način govore o odnosa između spolova.

U novom ciklusu želi prikazati mračnu stranu tih odnosa. Počeo je sa slikom “Bijeli bizon”, prikazom djevojke u crnoj haljini i bijeloj jakni koja u ruci drži plišanog bijelog bizona, što je referenca na film s Charlesom Bronsonom, a nakon toga je dobio ideju o cijelom ciklusu:

- Svatko od nas ima osobu koja je njegov Moby Dick, s kojom ima neostvarenu vezu, pa uvijek sanjari što bi bilo kad bi bilo... To su one osobe zbog kojih smo se odijevali na poseban način, radili playliste, sjedili u kafiću u određenom trenutku, a nikad se, spletom okolnosti, ništa nije dogodilo.

Ciklus od pet slika

Fascinira me koliko mitova lijepimo na te osobe. Naravno da bi sve bilo drukčije da smo realizirali te veze - kaže umjetnik, kojem se sutra u Laubi otvara izložba.

Na sljedećoj su slici njegovi prijatelji: pjesnik Marko Pogačar, umjetnik Puma34, fotograf Damir Žižić,on sam, te još jedan njihov prijatelj, student povijesti. Prvo ih je sve više puta fotografirao u željenoj kompoziciji. U sredini je Pogačar koji sjedi na stolici, Žižić sjedi ispred njega okrenut leđima, ostala trojica stoje:

- Scena se događa nakon što je Pogačar prekinuo s curom. Zanimao me taj osjećaj, koji slijedi nakon prekida veze, prikazati iz muške perspektive, dočarati tu dosta pasivnu mušku podršku. Prijatelji jesu tu i njihova je prisutnost potrebna, ali zapravo ništa ne čine.

Diptih sa suprugom

Diptih koji pokazuje njega i suprugu jedini je rad koji se bavi vezom koja još traje. U istom okruženju slika sebe, pa suprugu, ali na odvojenim slikama. On pognut sjedi na krevetu, ona odjevena u majicu i traperice leži na tom istom krevetu. Daleko su od toga da izgledaju euforično:

- Zanima me komunikacija, sudar svjetova, različitost koja zapravo i stvara privlačnost.

Peta slika prizor je žene koja se rješava stvari bivšeg ljubavnika, bacajući ih u vatru:

- Ona napušta prošlosti, rješava se tereta veze. Znam kako su se moje prijateljice osjećale u takvim trenucima i želio sam to pokazati na slici - kaže umjetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 17:51