Dubrovački muzeji

Kako se kupalo u Dubrovniku, što se nosilo na plažu, u kojim se restoranima jelo

Biseri južnog mora

 Dubrovački muzeji
Naziv je izložbe ‘Biseri južnoga mora - Turistička kultura i arhitektura dubrovačke rivijere 20. stoljeća‘

Izložba Dubrovačkih muzeja "Biseri južnoga mora - Turistička kultura i arhitektura dubrovačke rivijere 20. stoljeća" autora Ivice Kipre i Dina Lokasa otvorit će se u utorak u Kneževom dvoru.

image

Biseri južnog mora

Dubrovački muzeji

Kako se navodi, kroz različite vizualne, memorijske, povijesne i fizičke segmente, izložba prikazuje povijest turizma na dubrovačkom području. Osim promidžbenih publikacija, bedekera, karata, razglednica, suvenira, plažnoga asortimana, izložbenu građu čini i hotelski inventar te hotelsko – ugostiteljsko posuđe.

Bit će predstavljena i turistička, odnosno tiskana promidžbena građa od Cavtata do Korčule kroz panele, kao i povijest dubrovačkog hotelijerstva kroz prikaze na turističkim razglednicama prve polovine 20. stoljeća. Izložba donosi i pregled doprinosa turističke arhitekture, dok se kroz odabrano hotelsko posuđe od metala i keramike publici želi približiti onodobni produkt dizajna, kao i duh jednog vremena.

Predstavit će se i scene s plaže sa pripadajućim predmetima koji uprizoruju lagodu boravka i odmora na moru, interijer restorana Luke Šarića iz 1930-ih godina s pripadajućim ugostiteljskim inventarom, kao i teme zračnog i brodskog prijevoza te turističko - informacijskog i agencijskog poslovanja.

Centar za turističku dokumentaciju i informaciju Sveučilišta u Dubrovniku za potrebe izložbe ustupio je znatan broj tiskane promidžbene građe koja će biti prezentirana uz predmete koji se čuvaju u fundusu Kulturno - povijesnog muzeja i Pomorskog muzeja, kao i zbirkama privatnih kolekcionara i zaljubljenika u povijest grada.

Stručni suradnik na izložbi je arhitekt Božo Benić, autorica likovnog postava i grafička dizajnerica je Kristina Mirošević. Izložba za posjetitelje ostaje otvorena do 31. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. veljača 2023 16:09