IZLOŽBA U BOTANIČARU

KONTROVERZNI DVOJAC BOŽESAČUVAJ Kako danas funkcioniraju kultni provokativni plakati iz 90-ih

 Božesačuvaj
Na alternativnoj su sceni tijekom 90-ih privukli pozornost kontroverznim vizualnim rješenjima koji na satiričan i ironičan način reflektiraju društvene teme i urbanu kulturu

U subotu, 28. siječnja u 20 sati, u Botaničaru se otvara izložba dizajnerskog dvojca Božesačuvaj.

Ovaj izložbeni projekt potpisuju mladi studenti povijesti umjetnosti – Marija Despotović, Marta Fiket, Marta Radman i Josip Vukelić, koji propitkuju funkcioniraju li plakati iz 90-ih i u današnjem vremenu u kontekstu političke satire. Njihov je entuzijazam rezultirao predstavljanjem ove nekonvencionalne izložbe čak 19 godina nakon njezina zadnjeg službenog postavljanja, 1998. u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika.

Umjetnički tandem Božesačuvaj čine Albino Uršić i Boris Kuk, poznatiji kao Bino i Boro. Na alternativnoj su sceni tijekom 90-ih privukli pozornost kontroverznim vizualnim rješenjima, prvenstveno u formi plakata, koji na satiričan i ironičan način reflektiraju tadašnje aktualne društvene teme i urbanu kulturu.

Božesačuvaj

Odabrani radovi spadaju u njihova najprovokativnija ostvarenja te će primarni naglasak izložbe biti na ironiji kao umjetničkoj pokretačkoj snazi utkanoj u njihov likovni opus koji ocrtava društvene apsurde vremena i prostora hrvatske posttranzicijske zbilje.

Božesačuvaj

Službeni after party održava se u klubu Jabuka, čiji je vizualni identitet putem brojnih plakata i klupskih ulaznica Božesačuvaj uvelike i izgradio, čemu se moglo posvjedočiti 2013. godine, u sklopu 45. rođendana kluba Jabuka, kada je u Arheološkom muzeju bio postavljen presjek njihovih radova.

Božesačuvaj

Izložba će u Botaničaru biti otvorena do 4. veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:18