INSTALACIJA

Kornjače, češeri i puževi Manuele Pauk na plavoj tkanini izloženi su u Galeriji Nest

 Ivan Posavec
Izložba mlade akadmeske kiparice Manuele Pauk otvara se večeras u Zagrebu i traje do 10. listopada

U Galeriji Nest na adresi Visoka ulica 1, večeras u 21 sat otvorit će se izložba Stari svijet Manuele Pauk, mlade akademske kiparice rođene 1994. Izložba je ovogodišnji izložbeni projekt Scene Amadeo, koja već deset godina u Prirodoslovnom muzeju svakoga ljeta otvara izložbe vezane uz prirodoslovnu tematiku, a ove godine zbog oštećenja u potresu i rekonstrukcije muzeja izložba je prebačena u Galeriju Nest.

image
Ivan Posavec

U svom dosadašnjem radu Manuela Pauk je na duhovit način komentirala nasljeđe ljudske civilizacije i njezin odnos s prirodom – u ciklusima konjaničkih spomenika kao životinja, ili kravica kao muza. Na ovoj izložbi pokazuje instalaciju od 999 malih skulptura – kornjača, češera i puževa, koje se spuštaju s plave tkanine. Njihovi fascinantni oblici sugeriraju moć oblikovanja prirode, a neki od njih su korišteni u proricanju u različitim kulturama i bogati su simbolikom.

image
Ivan Posavec

Ti su oblici ponovljeni u većim skulpturama, među kojima se ističe velika kornjača od terakote. Ona je načinjena po modelu stvarne kornjače iz Kalkute koja je živjela od oko 1750. – 2006., te su na njezinu oklopu reljefi koji prikazuju povijesne događaje Staroga svijeta koji su se dogodili za njena života. Protagonisti tih događaja nisu ljudi, nego antropomorfne kravice, kao duhovito uzemljenje cijelog projekta. Uz njih, na izložbi će biti prikazana i skulptura Brahman, koja pokazuje indijsko govedo u ulozi vedskog počela svega – Brahmana. Ovim složenim projektom Manuela Pauk nastavlja svoj interes za ispreplitanje prirode i kulture.

image
Ivan Posavec

Izložba je otvorena do 10. listopada, svaki dan od 17 do 21 sat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2022 20:18