Kvadratura

Krešimir Golubić: Najljepši je zid Lonca, Cheza i Sarme, kao i Lunarov mural. To su grafiti koji se pamte i koje možete vidjeti u SC-u

Krešimir Golubić

 Ivan Posavec/
Poznat i pod umjetničkim imenom Leon GSK, Golubić je sjajan poznavatelj street arta i upravo je objavio drugo izdanje zagrebačkog vodiča "Street Art & Graffiti"

Krešimir Golubić veliki je entuzijast street arta, odličan poznavatelj lokalne scene, ali je i sam umjetnik grafita koji djeluje pod pseudonimom Leon GSK. Unatrag nekoliko godina od svojeg je hobija napravio i posao. Po gradu vodi turističke ture posvećene urbanoj umjetnosti grafita, a upravo je objavljeno i drugo izdanje vodiča "Street Art & Graffiti", koje potpisuje kao urednik.

Uvijek vedrog i pozitivno nabrijanog Golubića pitamo kako bi opisao street art scenu metropole. "Scena u Zagrebu prilično je bogata i raznolika, što je dobro. Pozitivno na njezin razvoj utječu to što urbanu umjetnost podržava i prepoznaje velik broj građana i institucija, ali i volja da se organiziraju festivali. Tu su i međunarodni gosti koji nas posjećuju i ostavljaju svoje umjetničke intervencije i utječu na lokalne umjetnike", objašnjava Golubić. Jedan od njegovih najpoznatijih grafita je Tesla punker - prikaz slavnog znanstvenika s irokezom na glavi. A negdje sam pročitala da se Golubića opisuje i kao kralja zagrebačkog street arta!?

"Kralj? Hm, apsolutno ne! Lonac je taj kralj za mene. Tu su još Lunar, Graffiti na gradele kolektiv, Miron Milić, Marina Mesar te cijeli niz umjetnika koji su stvarali scenu. Ja sam samo mali kotačić u toj priči. Činjenica je da smo Siniša Mazulović i ja devedesetih radili jedan od najbitnijih fanzina graffiti scene koji je dolazio iz Europe pa ga trenutno možete vidjeti u Saatchi galeriji u Londonu i to je možda neki naš najveći globalni doseg", objašnjava Krešo, kojeg pitamo i za omiljene zagrebačke grafite.

"Najbitniji i najljepši radovi nacrtani su u Studentskom centru u Zagrebu. Zid Lonca, Cheza i Sarme, kao i Lunarov mural, oni su koji se pamte i koje još uvijek možete tamo pronaći. Fantastični radovi nacrtani su unatrag nekoliko godina na radikalnom dijelu scene o kojoj se rijetko govori, kojih više nema, ali koji su zabilježeni i kojima tek predstoji da budu predstavljeni."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 20:27