Arhitekti su odlučili

Kuća na Pećini u Samoboru među najljepšima je u Hrvatskoj: na strmom je putu, stiješnjena između živica

Kuća na Pećini

 /Nikola Fabijanić
Stražnje dvorište, voćnjak i povrtnjak uvučeni su pod natkrivenu terasu, koja je nastavak i sastavni dio dnevnog boravka

Za nagradu "Drago Galić" Udruženja hrvatskih arhitekata za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture nominirani su: Kuća na Pećini (Nikola Fabijanić) u Samoboru, obiteljska kuća u Kozarčevoj ulici u Zagrebu (Zoran Zidarić, Tomislav Ćurković), obiteljska kuća u Maksimiru (Jakov Matas, Grgur Butigan, Rade Trbara), POS Vis (Jani Mardešić) te stambeni blok Park Kneževa (3LHD) u Zagrebu.

image

Kuća na Pećini

/Nikola Fabijanić

O kući na Pećini Vjekoslav Gašparović je rekao sljedeće:

"Rješenje stambenog prostora stiješnjenoga između živica, postojećih povijesnih građevina i strmoga pristupnog puta kao da je potpuno oslobođeno proizvoljnosti i viškova, u prostornom ili materijalnom pogledu. Unutar potpuno zadanih tlocrtnih i visinskih kontura rješenjem je stvoren neočekivan, topao i bogat stambeni prostor, razveden i cjelovit, pažljivo nijansiran između zajedništva i privatnosti. Vanjski prostor kolno-pješačkoga pristupnog puta i mjesta susreta sa susjedima postupno se pretapa u poluzatvoreni i ozelenjeni atrij, koji se nadalje razvija, ispunjava dnevnom svjetlošću i zelenilom unutrašnji prostor boravka, prijema, blagovanja i kuhanja. Slična se gradacija ostvaruje i na gornjoj razini gdje se stražnje dvorište, voćnjak i povrtnjak uvlače pod natkrivenu terasu, koja pak čini nastavak i sastavni dio dnevnog prostora boravka, rada i druženja.

image

Kuća na Pećini

/Nikola Fabijanić
image

Kuća na Pećini

/Nikola Fabijanić
image

Kuća na Pećini

/Nikola Fabijanić

Karakter interijera uvelike je definiran gradbenim materijalom novoga stambenog prostora – drvenom nosivom konstrukcijom, drvenim oblogama, podovima, vanjskim i unutrašnjim stolarskim stavkama. Osim topline i udobnosti stambenog prostora, navedenom materijalnošću stambene dogradnje ostvarena je jasna diferencijacija suvremene intervencije od postojeće povijesne građevine. Na taj način dva dijela stambenog prostora, iako funkcionalno potpuno isprepletena, zadržavaju taktilnu i vizualnu heterogenost, u kojoj iščitavamo poštivanje i zaštitu graditeljske baštine, uz usvajanje i ostvarivanje svih kvaliteta suvremenoga životnog prostora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 00:06