PARTENZA

Kultura spaja Hrvatsku i Crnu Goru: Brojni uglednici nazočili otvorenju izložbe Renate Poljak

Radovi Renate Poljak
 Krsto Vulovic
Umjetnica progovara o nesigurnosti društva te o fragilnosti ljudske egzistencije kroz priču o odlasku, iščekivanju te razdvojenosti

Kultura i kulturna razmjena u izazovna su doba most između dva naroda. Upravo tako ovih dana jedna emotivna izložba naziva "Partenza" hrvatske umjetnice Renate Poljak spaja narode Crne Gore i Hrvatske.

Sam naziv izložbe aktualan je i u današnje vrijeme pandemije koronavirusa. Projekt Putevima bokeljskih Hrvata uspio je u namjeri da građani dvije susjedne zemlje mogu uživati u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti u Kulturnom centru „Nikola Đurković“. Projekt se održava pod pokroviteljstvima Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića te Predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

image
Uzvanici izložbe "Partenza"
Krsto Vulovic

“Prepoznatljivi kulturno - edukativni projekt Putevima bokeljskih Hrvata uprkos poznatim epidemiološkim nedaćama, nepokolebljivo nastavlja svoju uzvišenu misiju uspješnog i vidljivog međusobnog povezivanja dodatno učvršćujući ne samo dobrosusjedske nego i istinski prijateljske odnose Crne Gore i Republike Hrvatske. Nedavni uspješno okončani susret šefova država koji su inače supokrovitelji ovog projekta, uz obećavajuće poruke koje su tada poslali, opravdano su ulili optimizam i otvorili horizonte višestrane međudržavne suradnje zbog savladavanja brojnih izazova u našoj budućnosti”, istaknuo je osobni izaslanik Predsjednika Crne Gore Boris Bastijančić.

U prekrasnom atriju Kulturnog centra, poštujući sve propisane mjere NKT-a, čuli smo divne riječi suradnje i najave boljih međusobnih dana. Izložbu su otvorili osobni izaslanik Predsjednika Crne Gore Boris Bastijančić te osobni izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske NJ. E. Veselko Grubišić, ambasador RH u Crnoj Gori.

image
Uzvanici izložbe "Partenza"
Krsto Vulovic

„Ovo je važan projekt u kojem se pokazuje dodatna spona između Hrvatske i Crne Gore. Sviđa mi se izložba Renate Poljak. Pokazuje da je u središtu naše civilizacije žena. Ona rađa, nada se i čeka, a to je u meni probudilo snažne emocije. Drago mi je što se izložba događa ovdje u Kotoru u lijepom ambijentu te što sam sva tri puta prisustvovao ovom projektu. Daljnji uspješan razvoj i nastavak ovog projekta za mene je velika radost“, izjavio je osobni izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, NJ.E. Veselko Grubišić.

Među prvima izložbu su razgledati Ministrica znanosti u Vladi Crne Gore Sanja Damjanović, generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević, zastupnik u skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, ambasadorica projekta Sanja Putica, pročelnica za Kulturu grada Kotora Marina Dulović, Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, kotorski biskup Ilija Janjić, direktorica Kulturnog centra „Nikola Đurković“ Tatjana Miljenović, TV urednica Lana Pavić, PR stručnjak Ranko Vučinić te brojni drugi.

image
Toni Dabinović, Lana Pavić, Boris Bastijančić, Sanja Putica, Ranko Vučinić
Krsto Vulovic
image
Adrijan Vuksanović, Ilija Janjić, Veselko Grubišić
Krsto Vulovic
image
Zvonimir Deković, Toni Dabinović, Jasminka Lončarević, Sanja Putica, Boris Bastijančić, Lana Pavić, Ranko Vučinić, Veselko Grubišić
Krsto Vulovic

“Kada sam pročitao naziv izložbe prva asocijacija bio je otok Gospe od Škrpjela i mitski goblen Jacinite Kunić koja ga je vezla punih 25 godina dok je čekala svog supruga pomorca. Ovaj prostor je nažalost povijesno obilježen stalnim partenzama, odnosno odlascima ali i sudbinama onih koja nije bila laka, a odnosila se na sudbinu čekanja njihovog člana obitelji. Desetine tisuća njih sanjalo je o boljem životu, a njihovi najbliži sanjali su o njihovom povratku. Najčešće se snovi ni prvima ni drugima nisu ostvarili”, izjavio je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković.

"Partenza" je naziv ove izložbe kojom umjetnica progovara o globalnoj nesigurnosti današnjeg društva te o fragilnosti ljudske egzistencije kroz priču o odlasku, iščekivanju te razdvojenosti koju su uvjetovale migracije. Izložba je inspirirana životnom pričom autoričine prabake, Bračanke koja je čekala svojeg supruga s putovanja u Čile, ali se on nikada nije vratio. Renata Poljak je rođena u Splitu gdje je završila školu likovnih umjetnosti, a titulu magistra umjetnosti stekla je na École Régionale des Beaux-Arts u Nantesu. Tijekom karijere primila je brojne nagrade, a izlagala je u Hrvatskoj te velikim svjetskim metropolama umjetnosti kao što su Pariz, Tokio i New York.

image
Radovi Renate Poljak
Krsto Vulovic
image
Radovi Renate Poljak
Krsto Vulovic

“Već nekoliko godina sudjelujem u ovom vrijednom i značajnom projektu čiji se inicijatori i pokrovitelji na najbolji mogući način trude unaprijediti položaj Hrvata u Crnoj Gori te na zdravim temeljima kulture i baštine povezati dvije zemlje. Ovom prigodom čestitam svima na ustrajnosti u ovim izvanrednim okolnostima. Svima nam je cilj pokazati kako kulturnim projektima i suradnjom nastavljamo europskim putem”, izjavila je ambasadorica projekta Sanja Putica.

Partneri izložbe su grad Kotor, Kulturni centar „Nikola Đurković“, Hrvatsko građansko vijeće Crne Gore, Zajednica bokeljskih Hrvata, Galerija Kranjčar, a donatori izložbe su HEP i Regent Porto Montenegro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:22