ILIRAC IZ IRSKE

LAVAL NUGENT Svečano otvorena izložba u Dublinu posvećena irskom grofu koji se smatrao Hrvatom i sagradio obiteljski mauzolej na Trsatu iznad Rijeke

Irski grof Laval Nugent, feldmaršal Habsburške monarhije i jedan od osnivača Ilirskog pokreta smatrao je Hrvatsku svojom domovinom
 Georges Jansoone / Wikipedia
 

ZAGREB - Izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu „Laval Nugent - ratnik i kolekcionar“ ("Laval Nugent - Warrior and Art Collector") otvorena je u utorak u Muzeju irske emigracije (EPIC The Irish Emigration Museum) u Dublinu, izvijestio je u srijedu zagrebački Arheološki muzej.

Izložbu je svečano otvorio predsjednik Donjeg doma Parlamenta Irske Sean Ó Feárghaíl.

Izložba irskoj publici predstavlja lik i djelo Lavala Nugenta, austrijskog feldmaršala koji se istaknuo u borbama protiv Napoleona. Grof Nugent, podrijetlom Irac, bio je jedna od ključnih osoba hrvatske povijesti 19. stoljeća, jedan od osnivača Ilirskog pokreta, strastveni sakupljač umjetnina i vlasnik prvog javnog muzeja u Hrvatskoj, Muzeja Nugent otvorenog na Trsatu u Rijeci.

Upravo umjetnine i arheološki predmeti koje je grof sakupio čine jezgru dviju velikih zbirki Arheoloških muzeja u Zagrebu - Zbirku antičkih skulptura i Zbirku grčkih vaza.

Rijeka, 210817.
Trsatska gradina.
Kastel na Trsatu dio je nezaobilazne turisticko-povijesne ture po Rijeci, narocito kada zapuse bura poslije kise.
U tom periodu vidljivost je gotovo neogranicena pa se osim sredista grada dobro vide i kvarnerski otoci.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrančić / CROPIX
Gradina Trsat iznad Rijeke bila je posjed irskog grofa Lavala Nugenta, feldmaršala Habsburške monarhije i jednog od osnivača Ilirskog pokreta

Na početku svečanog otvorenja izložbe okupljene je pozdravio ravnatelj Muzeja irske emigracije Mervyn Green istaknuvši da mu je osobita čast ugostiti izložbu koja je usko vezana uz djelatnost Muzeja.

Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Irskoj Ivan Mašina u svom je obraćanju naglasio da je upravo ova izložba o Lavalu Nugentu odličan način da se hrvatska kultura predstavi u Irskoj te je najavio daljnja gostovanja Izložbe u Galwayu i Maynoothu.

Kroz kratak presjek propadanja irskoga plemstva u 19. stoljeću kao povijesno-sociološke baze okupljene je proveo profesor Terence Dooley sa Sveučilišta u Maynoothu.

Ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu Sanjin Mihelić podsjetio je na najsjajnije trenutke Lavalove biografije. Također je istaknuo da je ovo početak jedne velike avanture i suradnje Arheološkog muzeja u Zagrebu s irskim kulturnim institucijama s ciljem vraćanja grofa Lavala Nugenta na mjesto u hrvatskoj i irskoj povijesti koje mu pripada.

Rijeka, 210817.
Trsatska gradina.
Kastel na Trsatu dio je nezaobilazne turisticko-povijesne ture po Rijeci, narocito kada zapuse bura poslije kise.
U tom periodu vidljivost je gotovo neogranicena pa se osim sredista grada dobro vide i kvarnerski otoci.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrančić / CROPIX

Potpredsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner podsjetio je da je i grof Nugent bio član Hrvatskog sabora te da se iako rodom Irac smatrao Hrvatom te Hrvatsku svojom domovinom. Naglasio je da u okviru Hrvatskog sabora djeluje klub Hrvatsko-irskog prijateljstva kao jedan od najaktivnijih klubova. Između ostalog članovi kluba teže k tome da Laval dobije ulicu koja nosi njegovo ime i u Zagrebu i u Rijeci.

Izložba je rađena je u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu, Muzeja irske emigracije, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Irskoj te Veleposlanstva Irske u Republici Hrvatskoj.

Autorica izložbe je Sunčica Nagradić Habus, a koordinatori za Dublin Darija Prelčec (AMZ), Nathan Mannion (EPIC) i Dubravka Popić (Veleposlanstvo RH).

Izložba u Muzeju irske emigracije ostaje otvorena do 22. veljače.

Danas pomalo zaboravljen lik grofa Lavala Nugenta (Ballynacor, Irska, 3. IX. 1777 – Bosiljevo, 21. VIII. 1862) središnja je ličnost razvoja Hrvatske u modernu europsku zemlju u tom razdoblju. Taj vatreni zagovaratelj hrvatskog razvoja bio rođeni Irac, član irskog plemstva te ujedno i feldmaršal u vojsci Habsburške monarhije u čijem sastavu se tada Hrvatska nalazila.

Laval je blistavu vojnu i političku karijeru nadopunio osobnim interesima za kulturu i hrvatsku povijest. Provodeći arheološka istraživanja i skupljajući umjetnine diljem Italije i hrvatskog primorja sakupio je impozantnu zbirku predmeta koja je postala osnova prvog muzeja u Hrvatskoj, Museuma Nugent kojeg je grof Nugent smjestio na gradinu Trsat iznad Rijeke, jednom od svojih posjeda u Hrvatskoj.

Upravo su predmeti otkupljeni od Lavalovih nasljednika postali temelj dviju velikih zbirki Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 07:43