ZONA MACO U MEKSIKU

Likovna kritičarka pored umjetničkog djela vrijednog 137 tisuća kuna stavila praznu limenku i slučajno ga smrskala

 @grazalce / TWITTER
 

Meksička likovna kritičarka Avelina Lésper (46) u subotu je uništila skupocjenu modernu skulpturu meksičkog umjetnika Gabriela Rica na renomiranom meksičkom umjetničkom sajmu Zona Maco u Mexico Cityju, piše The Guardian.

Lésper je rekla da je slučajno smrskala instalaciju kada je pored nje stavila praznu limenku bezalkoholnog pića kako bi izrazila svoj prijezir prema dijelu - staklenoj ploči u koju su ugrađene kamen, nogometna lopta, nož, drvena grana, teniska loptica, pero i još jedan predmet.

Rico u svojim radovima sučeljava predmete koje radi čovjek s onima iz prirode.

"Bilo je kao da je rad čuo moj komentar i osjetio što sam mislila o njemu", rekla je Lésper za Milenio, meksičku medijsku grupaciju koja objavljuje njezine kolumne. "Djelo se razmrskalo u sitne dijelove i palo na pod."

Lésper je rekla da joj je rečeno da je rad vrijedio 20 tisuća američkih dolara (137 tisuća kuna).

Slučajnost ili provokacija, galerija je kritizirala ponašanje kritičarke. "Njezino približavanje radu kako bi mogla staviti limenku pored njega kako bi to mogla fotografirati kao kritiku nedvojbeno je uzrokovalo uništenje", rekla je galerija OMR na Instagramu i dodala da je time pokazala veliko nepoštovanje i neprofesionalizam.

Galerija OMR kaže da Ricove radove cijene kolekcionari i umjetničke institucije.

Alfonso Miranda, direktor muzeja Soumaya u Meksiko, rekao je da je incident tragedija.

Drugi su na društvenim mrežama pohvalili uništenje djela kao performans i kritizirali prodavanje umjetničkog djela koje se sastojalo od korištenih i pronađenih predmeta.

Lésper je rekla da je galeriji ponudila da djelo ostave smrskano kako bi pokazali njegovu evoluciju. Kada su tu ideju odbili, ponudila je da ga popravi.

Galerija OMR rekla je da će se prije daljnjih koraka konzultirati s umjetnikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:19