Zapanjujuće sličnosti

Ljekarnik Ivo Navratil borio se u Ukrajini u Prvom svjetskom ratu. Ovo su njegove fotografije...

Ivano-Frankivsk, Prvi svjetski rat

 Privatni arhiv
‘Otac je u Ukrajini proveo sve četiri godine rata, a u ratu su bila i njegova dva brata. Radio je kao ljekarnik u bolnici‘ rekao nam je njegov sin

U Gradskom muzeju Karlovac priredili su izložbu fotografija koju građani Karlovca i posjetitelji mogu pogledati do 31. kolovoza u prostorima navedenog muzeja.

image

Ivano-Frankivsk, Prvi svjetski rat

Privatni arhiv

Izložba "Prvi svjetski rat u Ukrajini: Je li povijest učiteljica života?" u sjećanje priziva, kako se navodi u pozivu na izložbu, ne tako davnu traumu ukrajinskoga naroda. Kroz deset presnimljenih i uvećanih fotografija iz albuma Ive Navratila, pripadnika 78. osječke pješačke pukovnije, možemo se prisjetiti kontinuirane prirode ratnih razaranja na području Ukrajine.

image

Ivano-Frankivsk, Prvi svjetski rat

Privatni Album

Fotografije, koje su danas u vlasništvu njegova sina dr. Ive Navratila, svjedoče o mučnim stradanjima gradova Kaluša, Hodoriva te Ivano-Frankivska (Stanislawowa) i Horodenke na području zapadne Ukrajine za vrijeme Prvog svjetskog rata.

Na istočnom bojištu, koje je obuhvaćalo nekadašnje zemlje Galiciju i Bukovinu i na kojem su se sukobljavale članice Centralnih sila Njemačka i Austro-Ugarska te Rusija, sila Antante, zabilježene su velike bitke u kojima su sudjelovali i vojnici karlovačkih postrojbi: 96. pješačke pukovnije i 26. domobranske pješačke pukovnije.

image

Kaluš, Prvi svjetski rat

Privatni arhiv

"2014. godine Gradski muzej Karlovac obilježavao je stotu obljetnicu Prvoga svjetskoga rata izložbom 'Za kralja i dom: Karlovac i Prvi svjetski rat'. Tom smo prigodom od naših sugrađana tražili prigodne materijale. Među njima su bili albumi slika fotoamatera Ive Navratila koji je u ljekarničkoj službi činio dio 78. pješačke pukovnije. Sada smo se zbog aktualnih ratnih zbivanja u Ukrajini prisjetili tih albuma te smo kontaktirali njegova sina kako bismo priredili malu, prigodnu izložbu o krajevima koji su u prošlosti već trpjeli razaranja. Smatramo, naime, da muzeji trebaju imati kritički odnos prema stvarnosti današnjice. Postavili smo pitanje - je li povijest učiteljica povijesti? I odgovor je bio negativan. Povijest se ponavlja. Ništa se nije promijenilo", smatra autorica izložbe te muzejska savjetnica Muzeja grada Karlovca Sanda Kočevar.

image

Kaluš, Prvi svjetski rat

Privatni arhiv

O ratnom iskustvu tvorca fotografija upitali smo njegova sina, umirovljenog ginekologa dr. Ivu Navratila.

"To je za njega, prije svega, bio veliki šok. Otac je u Ukrajini proveo sve četiri godine rata, a u ratu su bila i njegova dva brata. Radio je kao ljekarnik u bolnici te fotografirao čemu je svjedočio pa danas imamo tri albuma njegovih fotografija seoskog života, bolnice, rovova, ali i slika s mještanima. Vojnici su bili lijepo tretirani i dobro prihvaćeni jer su ih Ukrajinci doživljavali kao osloboditelje.

image

Kaluš, Prvi svjetski rat

Privatni arhiv
image

Hodoriv, Prvi svjetski rat

Privatni arhiv

Nakon rata, otac se vratio i otvorio ljekarnu u Karlovcu. Osim fotografija, donio je i neke suvenire poput novčanica, kutija s cigaretama i drvenog pribora za jelo koje čuvam u vitrini. Volim čuvati stare stvari", objasnio je.

Uz Sandu Kočevar, na izložbi su radili Denis Stošić, koji je fotografije presnimio i uredio, te Bolfeki art&graphic design studio koji je bio zadužen za grafičko oblikovanje.

image

Ivano-Frankivsk, Prvi svjetski rat

Privatni arhiv

.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:02