LJEPOTICA NAJVEĆE IZLOŽBE U HRVATSKOJ

LJEPOTICA NAJVEĆE IZLOŽBE U HRVATSKOJ Dora Maar, žena kojoj je Picasso uništio život

Među biserima zagrebačke izložbe Pabla Picassa koja se 23. ožujka otvara u Klovićevim dvorima svakako je portret Dore Maar iz 1937. godine.

Dvije ljubavnice

Picasso je ovaj portret naslikao godinu dana nakon što je počeo vezu s tom avangardnom umjetnicom hrvatskog podrijetla (pravim imenom Henriette Theodora Marković). Zna se i točan datum njezina nastanka - 23. studenoga 1937. godine, dan nakon njezina tridesetog rođendana.

Istovremeno kad i s Dorom Maar, Picasso je bio u ljubavnoj vezi i s Marie-Thérese Walter. Njezin portret nastao je tek desetak dana kasnije (2. prosinca 1937.) također ćemo vidjeti u Klovićevim. Dora Maar s Picassom je bila u vezi do 1943. godine, a njihov odnos bio je vrlo buran.

Sklona depresijama i čestim izljevima plača, Maar je španjolskog slikara inspirirala za seriju slika žena koje plaču.

Najskuplja slika

Na slici koju ćemo vidjeti na izložbi ona ima tamnu kosu i oštri su kontrasti boja. Po sredini lica prolazi joj zelena (tužna) sjena. Portret “Dore Maar s mačkom” iz 1941. godine na aukciji u Sotheby’su 2006. je prodan za rekordnu cijenu od 95 milijuna dolara. Tada je to bila druga najskuplja slika prodana na nekoj aukciji.

Prošle godine portret Dore Maar iz 1939. (“Glava žene”) prodan je za 6,3 milijuna eura. ( P.K.B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:48