AUTOR SLIKE 'OBITELJ'

MALA GALERIJA VELIKIH MAJSTORA Schiele i njegova trudna supruga neposredno prije nego što su umrli od španjolske gripe

'Obitelj' Egona Schielea
 Egon Schiele

Brojke vezane uz španjolsku gripu na početku 20. stoljeća bile su zastrašujuće. Zaraženo je bilo oko 500 milijuna ljudi, a od nje ih je umrlo najmanje 50 milijuna. Odnijela je više žrtava od Prvog svjetskog rata, koji je završio neposredno ranije.

Jedan od najpoznatijih umjetnika koji je umro od španjolske gripe je Egon Schiele.

Brinuo za suprugu

“Obitelj” je među posljednjim slikama koje je naslikao. Nedovršena je. Nastala je 1918. godine. To je doba kad se Schiele, nakon dugogodišnje borbe, nametnuo kako vodeći slikar Austrije, prepoznat i u Europi, dobio je i svoj atelje, prethodno se i oženio.

Bilo mu je dvadeset osam godina kad nastaje slika. Protagonisti su slike sam umjetnik, njegova supruga Edith Harms i njihovo nerođeno dijete.

U jednom od sačuvanih pisama koje je odaslao dok je radio na slici Schiele je napisao da brine za zdravlje supruge: “Edith je dobila španjolsku gripu prije osam dana i ima upalu pluća. Šest je mjeseci trudna. Bolest je ozbiljna, pripremam se za najgore”.

Ona je ubrzo i preminula, s nerođenim djetetom, a Schiele je umro tri dana nakon njihove smrti. Slika “Obitelj” jedna je od “najtiših” slika koje je naslikao. Slika je intenzivna, direktna, gotovo sirova. S nje se gotovo fizički osjeća bol, nadolazeća tragedija, iako se kritika u pravilu slaže da je taj osjećaj neizbježnosti i terora u njegovu radu prisutan od samih početaka.

Protagonisti su u neuobičajenim pozama, tijelo je gotovo pa izmučeno, tamnih boja, vide im se žile.

Gotovo kao da čekaju da ih proguta život, to se i dogodilo. Nije netipično, inače, za Schielea da slika autoportrete, dapače, gotovo se opsesivno bavio ovom temom, na mnogima je od njih gol i gleda prema promatraču. I figure žena koje slika su nage, mračne, no erotične.

Ljubavnica Wally

Inače, priča kaže da je umjetnik ugledao Edith Harms kroz prozor svojeg stana u bečkom predgrađu i odlučio ju je oženiti jer je socijalno bila poželjnija od njegove ljubavnice Wally, koja je bila prostitutka. Wally, koja je inače, navodno, pokopana na groblju u Sinju, preminula je godinu dana ranije od šarlaha.

Navodno je Schiele Wally predložio da potpišu ugovor na kojemu stoji da će zajedno ljetovati bez Edith. Wally je odbila i nikad se više nisu vidjeli. Nju je među ostalim naslikao na slici “Smrt i djevojka”.

Slika “Obitelj” nalazi se u dvorcu Belvedere u Austriji gdje se čuvaju mnoga djela ovog umjetnika, a online se može pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:52