ARHITEKTURA U DŽEPU

Mali džepni vodič kroz arhitekturu Zagreba za prvi kontakt s gradom

ZAGREB - Francuski paviljon u sklopu SC-a, Zagrebački plesni centar, Muzej suvremene umjetnosti, Vila Klara i Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića samo su neke od ukupno 133 građevine zastupljene u upravo objavljenom Džepnom vodiču kroz arhitekturu Zagreba, koji je, nakon gotovo dvogodišnjeg rada, izdala Sekcija mladih Društva arhitekata Zagreba.

Cilj ovakvog vodiča je predstaviti Zagreb i njegovu arhitekturu na jednostavan način, pomoću publikacije koja bi bila podjednako zanimljva i turistima i stanovnicima grada.

Napravljen u obliku karte A2 formata, vodič se može presaviti te veličine nešto veće od paketića papirnatih maramica komotno nositi u džepu. S jedne strane nalazi se plan grada s lokacijama građevina, a s druge popis od 133 najreprezentativnije.

Uloga boja

Iako je izašao nedugo nakon knjige Aleksandra Lasla “Vodič po Zagrebu”, koja se bavi sličnom tematikom, ovaj džepni vodič nije zamišljen kao nadopuna Laslovoj knjizi: - Nismo se referirali na knjigu Aleksandra Lasla, slučajno se poklopilo da su u kratko vrijeme izašla oba vodiča, no Laslova knjiga je za one koji žele znati više, dok je naš vodič za nekog tko boravi u Zagrebu dva-tri dana i želi ostvariti prvi kontakt s gradom, i to na što brži i jeftiniji način - objašnjava voditeljica projekta Tamara Brixy.

Čak 35 građevina posebno je istaknuto nacrtom, fotografijom i kratkim tekstom, a radi lakšeg snalaženja građevine su označene bojama: roza su, primjerice, označene one građene do Prvog svjetskog rata, žutom one nastale u razdoblju od 1971. do 1989., a sivom bojom obilježeni su gradski parkovi i povijesne znamenitosti, poput Kule Lotrščak, zgrade HNK, ili groblja Mirogoj.

- Niz je kriterija kojima smo se vodili pri odabiru građevina, no glavni je to da su sve bile vrednovane bilo kroz arhitektonsku publicistiku, bilo kroz strukovne ili natječajne nagrade.

Vrtići na periferiji

Ima građevina oko čijeg uvrštavanja u vodič nismo svi bili suglasni, primjerice oko shopping centra Cascade, no njihovo postojanje ipak ne možemo ignorirati. Slično je i s crkvom u Utrinama, koja se u arhitektonskim krugovima cijeni kao dobar projekt, bez obzira na sve kontroverze koje su ga pratile. Nismo htjeli kritički, već isključivo informativni pristup - naglašava Tamara.

Iako i letimičnim pogledom na vodič upada u oči da je većina objekata koncentrirana u širem središtu grada, među recentnim ostvarenjima mnoštvo je stambenih zgrada te vrtića upravo na periferiji.

- Iako je gustoća objekata veća u centru, vrtićka gradnja posebno se istaknula na periferiji. S obzirom na uvjet da svaki kvart mora imati vrtić, gradnja vrtića, koju je financirao Grad, provedena je kroz javne natječaje na kojima su zaista pobijedili najbolji projekti - kaže Brixy.

Internetsko izdanje

Među njima su tako vrtić na Laništu Mije Roth Čerine i Tončija Čerine, vrtić Medo Brundo u Dubravi, te vrtić Šegrt Hlapić u Sesvetama, prepoznatljiv po svom neobičnom obliku nepravilne potkove.

Džepni vodič je besplatan, može se nabaviti u Društvu arhitekata, Turističkoj zajednici grada Zagreba, a uskoro i u svim većim knjižarama u gradu. Za sada je izdan samo na engleskom jeziku, no u planu su i hrvatsko, ali i internetsko izdanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:45