MAŠTOVITI SUVENIRI

Mama, kupi mi Kožarićevog psa!

Dizajnerski studio Laboratorium napravio je maštovite suvenire za MSU inspirirane djelima Ivana Kožarića

ZAGREB - Jedna od najslađih zabava prilikom posjete muzejima odlazak je u muzejske dućane. Kad sam nedavno bila u Beču u Albertini na izložbi Roya Lichensteina gotovo je polovica posjetitelja, pohrlila prvo u muzejski dućan kako bi kupili maramu ili narukvicu s nekim od njegovih pop motiva.

I u londonskom muzeju Tate Modern nalazi se niz dojmljivih prijedloga, poput tenisica s mondrianovskim uzorkom. Među suvenirima je i Beskrajni samoljepivi kalendar hrvatskog studija Laboratorium, koji se nalazi i u londonskom Muzeju dizajna.

Tradicionalne zidnjače

Iz istog su studija osmislili prototipove muzejskih suvenira uz izložbu Ivana Kožarića u MSU. Suradnja će se vjerojatno nastaviti i na budućim izložbama, a teško bi bilo smisliti bolji početak. Kožarićeva nepretenciozna umjetnost vrelo je inspiracije.

- Izazov je iz umjetnosti napraviti nešto komercijalno, a da to ne izgleda sladunjavo, da ne bude kič. No, s druge strane, kroz svakodnevne predmete lakše je približiti svijet umjetnosti i široj publici - kaže dizajnerica Ivana Vučić. Zajedno s timom suradnika iz Laboratoriuma osmislila je niz predmeta te je iz tog niza, u suradnji s kustosicom izložbe Ivom Radmilom Janković, odabrano njih dvadesetak koje će predstaviti danas. Inspiracija su bila i umjetnikova poznata djela, ali i oni samozatajniji, oku manje vidljivi detalji.

Na zidnjače koje se stavljaju u kuhinju, umjesto tradicionalnih natpisa tipa “Gdje su pune zdjele, gosti se vesele” tako piše “Osjećam se dijelom svemira“. Inspirirane su, naime, umjetnikovim grafikama. Vezanje zidnjači je tradicionalno umijeće, a posao je za Laboratorium izvela jedna gospođa koja se time bavi cijeli život.

Slučajno su je našli u centru Zagreba na Danima hrvatskih sela: - U početku su joj možda i bile neobične ove poruke, no svoj je posao obavila jako profesionalno - nadodaje Ivana Vučić. Muzejske suvenire dijele na dva dijela: one kojima su direktno preuzeli neki umjetnikov motiv, ili one koje su zapravo posve novi predmeti, nastali na temelju jednog motiva, najčešće detalja.

Povezane lampe

Mali detalj s većeg crteža, crtež psa, tako je poslužio kao inspiracija za plišane dječje igračke. Kožarićeva bijela slika s okruglom rupom, u rukama Laboratoriuma oblikovana je kao torba. Motiv skulpture malog autića, jedan je od motiva na vrećama za smeće. Motiv kokoši te motivi oblaka iskorišteni su za jastučnice.

Konceptualne majice inspirirane su umjetnikovim motivima crta na crtežima. Na jednoj je od majica, na leđima ispisano “Kožarić 90”. Imitira nogometni dres, sa zlatnom bojom, koja je umjetniku bila najdraža tijekom sedamdesetih, kad je sve pozlatio. To je slavljenička majica, uz umjetnikov rođendan. Zanimljiv je i koncept triju povezanih običnih lampi koje je umjetnik držao u ateljeu, od kojih je jedna cijelo vrijeme bila potrgana: sad je to pretvoreno u snop za luster. Drvo koje je bilo u ateljeu, inspiracija je za vješalicu. I tako redom.

Na svim je predmetima rukom ispisana marka i piše: Atelje Kožarić. Teško je ne poželjeti te predmete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 08:56