Christie‘s

‘Marilyn‘ Andyja Warhola prodana na aukciji za 195 milijuna dolara. Oborila je sve rekorde

Andy Warhol 'Shot Sage Blue Marilyn'

 Angela Weiss
Riječ je o jedinoj slici koja je ‘preživjela‘ atentat na Warholove slike, koje je u njegovom studiju izvršila konceptualna umjetnica

Slika "Shot Sage Blue Marilyn" na kojoj je slavnu glumicu Mariyln Monroe naslikao Andy Warhol, prodana je sinoć za 195 milijuna dolara, čime je postala najskuplja slika nastala u 20, stoljeću, ikad prodana na aukciji. Slika datira u 1964. godinu, i nastala je prema znamenitoj fotografiji. Aukcija se održala u kući Christie's u New Yorku. Početna je cijena bila 170 milijuna dolara, a da će dobro proći na aukciji moglo se već unaprijed naslućivati jer je oko ove slike vladao popriličan "hype" i prije same aukcije.

Andy Warhol, o čijem se životu trenutačno može pogledati i dokumentarac na Netflixu, naslikao je glumicu prvi put 1962. godine, kada je počinila samoubojstvo. Bazirao je svoj rad na isječcima iz filma "Nijagara", fokusirao se na njezino lice. I kasnije mu se često vraćao. Iz aukcijske kuće Christie's poručuju da je riječ o jednom od najprepoznatljivijih djela ikada u povijesti, uspoređuju ga s Leonardovom Mona Lisom te s Venerom Sandra Botticellija.

Slika, pisali smo već, ima i razloga zašto je prodana po ovoj cijeni. Naime, jedina je koja je preživjela "atentat" na slike u Warholovu studiju. u rujnu 1964. godine, u Warholovoj znamenitoj Tvornici, na zidu se nalazilo pet novih djela, s likom karizmatične glumice. No, umjetnica Dorothy Podber, u posjetu je Warholu pucala na četiri od pet slika, rekla je da je to njezina konceptualna umjetnost. Umjetnik Jack Champlin, koji je bio prisutan, kasnije se prisjećao: "Na jednoj je zabavi Andy rekao Dorothy: mogu li pucati u tebe. Ona je odgovorila: "Da, ako ja mogu u tebe", a on je zakazao sastanak za sutrašnji dan, kojeg je shvatila doslovno. Nakon svega, imala je doživotnu zabranu ulaska u njegov studio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:05