NA TRŽIŠTU NJUJORŠKA OAZA POZNATE UMJETNICE

Marina Abramović prodaje stan u SoHou za 3,5 milijuna dolara

ZAGREB - Život Marine Abramović oduvijek je intenzivan, no teško je zamisliti da joj je ikad bilo intenzivnije nego posljednjih godinu dana. Šezdesettrogodišnja umjetnica se ne zaustavlja. Prvo je održala dosad najposjećeniju izložbu u njujorškoj MoMA-i, pa je na Venecijanskom bijenalu sudjelovala kao predstavnica Crne Gore s projektom pretvaranja bivše tvornice hladnjaka Obod u svjetski multimedijalni centar umjetnosti, zatim je Bob Wilson režirao predstavu “Sprovod Marine Abramović” u kojoj ona glumi s Willemom Dafoeom, pa je lansirana kompjuterska igrica u kojoj se po pet sati čeka u redu na njezinu izložbu.

Dva pravila u stanu

A sad stiže nova vijest: jedna od najpoznatijih i najvažnijih umjetnica na svijetu prodaje svoj dizajnerski stan od 250 kvadratnih metara u SoHou i na tome će još zaraditi dva milijuna dolara. Prodaje ga, naime, za 3,5 milijuna dolara, a kupila ga je “samo” za 1,5 milijuna. Osim što je mnogo investirala u uređenje stana (750 tisuće dolara), i stan je na dobrom položaju, u kontekstu ove njujorške umjetničke četvrti, cijenu mu diže i činjenica što je u njemu živjela poznata umjetnica.

Iako je stan dovoljno prostran, pa je bilo mjesta i za goste, umjetnica je imala dva pravila za njih: jedan je bio da ni u kojem slučaju ne smiju ostati dulje od tri dana, a drugi da moraju spavati na neudobnom krevetu.

Marini Abramović ide dobro, preko njujorškog galerista Seana Kellyja, prodaje svoja djela po cijeni od 40 do 350 tisuća eura, pa novac zasigurno nije razlog za prodaju. Ona se jednostavno umorila od toga stana.

Dizajnerski komadi

Dok je uređivao ovaj luksuzni stan, njujorški arhitekt Dennis Wedlick slijedio je želje poznate umjetnice koja je, nije teško pretpostaviti, slagala i boje. Kuhinja je tako u zelenoj boji: “Grad je tako siv. Zelena je tu da liječi oko”, rekla je Marina Abramović. Narančaste i ljubičaste sofe s potpisom su Patricije Urquiole. Španjolska dizajnerica koja se vodi intuicijom i emocijama omiljena je umjetnici, kao i boje koje ona koristi: “Narančasto je Sunce, a ljubičasta najduhovnija boja od svih: ta boja smiruje”. Naslonjač od cvijeća Patricije Urquiole zauzima središnji prostor: “Nemam vremena za cvijeće”.

Neke komade namještaja odabrao je talijanski umjetnik Paolo Canevari, umjetničin donedavni suprug: “On je obožavao predmete, a ja sam se uvijek borila da ih imamo što manje”.

Uz Patriciju Urquiolu, u stanu se tako može prepoznati i stol koji je dizajnirao slavni bračni par Eames, kao i talijanski dizajner Gio Ponti.

Ljubav za minimalizam

Naime, Marina Abramović je oduvijek voljela minimalizam, još od malih nogu, a prisjetila se toga i u intervjuu koji je dala New York Timesu. Kad joj je bilo 14 godina, u obiteljskom stanu u Beogradu, iz svoje je sobe bila izbacila sve osim kreveta, stola i stolice i obojala zidove crnom bojom za cipele. “Majka je otvorila vrata i počela vrištati. Nisam bila jednostavno dijete. No, ni ona nije bila jednostavna majka”.

‘Zvijezda je na mojem rodnom listu’

Suradnja s arhitektom Dennisom Wedlickom nije počela na uobičajeni način. Prvo je ona 2007. kupila kuću u Malden Bridgeu, čiji je tlocrt u obliku zvijezde. Osim što ju je oduševila “harmonija prostora i svjetlosti, i pogled koji se pružao iz cijele kuće”, kući ju je privuklo to što je u obliku zvijezde: “Dolazim iz komunističke zemlje. Zvijezda je na mojem rodnom listu i na svakoj knjizi koju sam imala u školi” rekla je NYT.

Zaljubila se u kuću, koja je inače bila sagrađena početkom devedesetih za njujorškog liječnika i njegovo troje djece, no nije se zaljubila u njezin interijer. Budući da preferira minimalizam, nije joj se svidjelo da su zidovi oslikani, a podovi u nijansi žute, koju prezire. “Kuća je teška” pomislila je, i odlučila nazvati arhitekta.

Ostavila mu je poruku na telefonskoj sekretarici: “Ovdje Marina. Upravo sam kupila vašu kuću u obliku zvijezde, sutra mi stiže kauč, i trebam vas ondje”.

Dennis Wedlick bio je iznenađen telefonskom porukom i nije joj prva dva tjedna odgovorio, nije niti znao koja je to Marina. Ipak ju je nazvao nakon dva tjedna. “Zaljubio sam se u nju potpuno. Ona je posve normalna i jednostavna osoba”, rekao je Wedlick.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 15:54