IZAZOV JUTARNJEG LISTA

MASKIRAJ SE U SVOJU OMILJENU ART-IKONU! Misica Mia Rkman postala je 'Dama s hermelinom', a Anđelo Jurkas vidovnjak Braco. Možete li bolje?

 

Sve je počelo u muzeju J. Paul Getty u L.A. koji je zatvoren zbog korone, a pratitelje su izazvali da rekreiraju umjetničko djelo s predmetima iz svog doma.

Izazov #GettyMuseumChallenge odmah je psotao viralan.

Jutarnji list odlučio se priključiti svjetskom trendu.

Glavna poruka izazova je #ostajemdoma, a poznati Hrvati odmah su nam dali svoje primjere. Pozivamo i vas da se priključite izazovu. Hashtag je #jutarnjiizazov, a svoje uratke možete poslati na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. s naznakom #jutarnjiizazov ili objaviti na Instagramu, tagirajte @jutarnji.hr uz uz obavezan #jutarnjiizazov u opisu.

Ana Uršula Najev, glumica: 'Djevojka s dezinfekcijskim sredstvom'

www.geheugenvannederland.nl

“Mona Lisa sjevera“, Johannesa Vermeera iz 1665. , odnosno „Djevojka s bisernom naušnicom“ najslavniji je njegov portret. Popularnosti u novije doba svakako je pridonijeo i istoimeni roman američke spisateljice Tracy Chevalier iz 1999., koji je četiri godine kasnije pretočen u film „Djevojka s bisernom naušnicom“, s putenom Scarlett Johansson u glavnoj ulozi. Ovo ulje na platnu čuva se u muzeju Mauritshuis u Haagu.

Ova se slika izuzetno svidjela splitskoj glumici Ani Uršuli Najev koja je ranije ove godine osvojila nagradu Zlatnog Studija u kategoriji Novo lice u kazalištu.

- Nedavno sam čitala istoimenu knjigu pa sam se odmah sjetila slike – objašnjava Najev koja je vrlo vjerno utjelovila „nizozemsku Mona Lisu“, koja prema nekim izvorima, predstavlja Vermeerovu najstariju kćer Mariu, koja je je i sama bila slikarica te se smatra autoricom velikog broja očevih slika. Na slici se djevojka obučena u egzotičnu odjeću, s turbanom na glavi te velikom bisernom naušnicom, okreće se prema promatraču. K tome, Najv je u svojoj rekreaciji, u duhu pandemije koronavirusa, dodala i boćicu medicinskog alkohola za dezinfekciju.

- Nije mi dugo trebalo da je rekreiram jer nema puno detalja. Najviše mi je vremena zapravo otišlo na posvjetljivanje tena koje sam na kraju obavila pomoću nekih boja za lice koje su se stvorile u ladici – objašnjava Ana Uršula Najev. (pp)

Mia Rkman, bivša missica: Dama s Domestosom

“Dama s hermelinom” slavni portret Leonarda da Vincija naslikan je uljanim bojama na dasci krajem 15. stoljeća. Damu s Domestosom umjesto hermelina u naručju rekreirala je Mia Rkman, prošlogodišnja Miss Universe Hrvatske.

- Tu sliku sam odabrala jer mi je ostala u sjećanju iz udžbenika likovnog u 4.razredu srednje, a bila mi je fora zbog lasice koju žena drži u ruci - objašnjava Mia. Lasica je služila kao simbol čistoće i nevinosti bebe. Mia, pak, u rukama drži drugačiji simbol čistoće, simbol doma bez virusa, bakterija i gljivica. - Trebalo mi je nekih 35 min da rekreiram sliku. Korisrila sam toaletni papir umjesto nakita i zaštitne rukavice - kaže. (pp)

Iva Vitić Gameiro i Guilherme Gamerio Alves, baletni prvaci zagrebačkog HNK: 'Američka gotika' u eri Covida

Baletni prvaci na naš su prijedlog pristali imitirati poznatu “Američku gotiku” Granta Wooda iz 1930. te su za tili čas pronašli primjerenu odjeću i “rekvizite” u domu, potrebnu za šaljivu reinterpretaciju strogih lica američkog sela 20. stoljeća.

“Izveli smo imitaciju zbog teških vremena u kojima se svi nalazimo. Da se ljudi malo nasmiju i zaborave na sve što se trenutačno događa i što ih muči”, rekli su bračni par Iva Vitić Gameiro i Guilherme Gameiro Alves, koje gledamo u “Orašaru”, “Gospodi Glembajevima”, “Labuđem jezeru” a u ožujku su trebali plesati u praizvedbi Mujićeva baleta “Ponos i predrasude”. (im)

Ronald Braus, operni pjevač: Tanjuri su tu, samo nema ljudi, a otac ima metlu da se očistimo

Nisam dugo razmišljao što bih želio prikazati. Napravio sam rekonstrukciju Da Vincijeve Posljednje večere i to sam je napravio na dan posljednje večere. Ima tu mnogo simbolike i za ovo vrijeme u kojem mi živimo - tanjuri su tu, samo fale ljudi.

Tu je i neka poruka da moramo biti strpljivi.

Vlahu Bukovca izabrao sam namjerno kao neki hommage našoj umjetnosti.

Inače doista obožavam Bukovca, a jako mi se svidio ovaj njegov portret oca pa sam ja sjeo u naslonjač, ali ipak malo drugačije - s metlom umjesto lijepog štapa za hodanje.

I tu je neka poruka, ona da moramo proći još jedno čišćenje. (đk)

Saša Broz, redateljica: Vještica s kuhačom

Morgan Le Fay je naziv slike, a ime autora je Anthony Frederick Sandys. Morgana le Fay lik je iz legenda o kralju Arthuru. Ona je moćna čarobnica i Arthurova polusestra. U mnogim se pričama navodi da je bila učenica čarobnjaka Merlina.

Odabir djela, scenografiju, kostimografiju ovaj sam put u potpunosti prepustila kćeri Sari.

Morganu je odabrala jer misli da ima sličnosti sa mnom. Nadam se da je mislila na vizualnu podudarnost, a ne na vještičji talent... S obzirom na rekvizit koji držim u rukama, možda je u njoj “skrivena” poveznica s lijepom vješticom Morganom... (ln)

Natalija Đorđević, glumica: Šalica čaja za Morticiu

Brzo sam odlučila u doba korone postati Morticia Addams, mater familias “strašne obitelji”. Kako mi je zbog potresa pala jedna polica u ormaru, ispalo je dosta crnih stvari. A imala sam pri ruci i crnu periku. Sve me to jednostavno asociralo na Addamse. Odlična Morticia bila je i Anjelica Huston koja je taj lik glumila filmovima “Obitelj Addams” koji je snimljen 1991. godine i u nastavku iz 1993. godine. (đk)

Anđelo Jurkas, publicist: Chewie, Braco i Wolfie

Ovu ideju za Chewbaccu iz Star Warsa mi je dao friend iz Rijeke Boro Rakamarić iz max nepopularne cover grupe PHC s kojima imam bend Pasmaters i neobjavljeni hit “Killing In The Name of Ivana Banfić a ne Dino Merlin”. To je njegova osveta zbog moje izjave da “cijelu oktalogiju Ratova zvijezda mijenjam za jedan kadar od dvije sekunde Megan Fox kad spušta haubu u Transformersima.

K. T. Kapulica, umjetnik: Marina Abramović i ja

Konceptualni umjetnik i kreativni direktor Krešimir Tadija Kapulica rekreirao je performans Marine Abramović. Na praznu drvenu stolicu on postavlja teglu kapulica, po prezimenu. “Teglica je moj alter ego u izolaciji ‘Dezinficirano’ i nagurano povrće simbol je izoliranih ljudi: nekada smo se ovako tiskali na koncertima i događanjima, govori. (pk)

Đeni Kučković, novinarka Jutarnjeg: Leptir-maska Damiena Hirsta

Kada sam vidjela svoju masku za lice na stolu odmah me asocirala na leptire koje Damien Hirst slika još od početka svoje karijere. Masku sam pretvorila u leptira uz pomoć gumice za kosu i ukosnice. Sasvim slučajno zakačila i neku dublju simboliku jer, naime, leptiri kod Hirsta simboliziraju smrt i uskrsnuće, kao maske danas. (đk)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:12