Fra didakov putokaz spasa

Matko Trebotić postavio je instalaciju posvećenu franjevcu koji je za Prvog svjetskog rata spasio 17 000 djece

Slikar Matko Trebotić 

 Vojko Basic/Cropix
U kapeli sv. Arnira u Splitu umjetnik je izložio sliku u obliku grčkog križa

U kapeli sv. Arnira u Splitu slikar Matko Trebotić predstavio je ambijentalnu instalaciju pod nazivom "Fra Didakov putokaz spasa". Slika u obliku grčkog križa Trebotićeva je posveta hercegovačkom franjevcu i dobrotvoru fra Didaku Buntiću, koji je tijekom Prvog svjetskog rata od gladi spasio oko 17 tisuća djece.

Trebotić ističe kako u svom radu u posljednje vrijeme ide sve više prema apstrakciji pa tako i u ovoj slici formata dva puta dva metra rađenoj u kombiniranoj tehnici na platnu, u kojoj nema priče, svedena je na simbol, znak dok joj je površina reljefno tretirana. Grčki križ jedan je od prvih znakova kršćanstva, kaže Trebotić, ali za njega je on i svojevrsna posveta Josephu Beuysu s kojim je često u svojoj umjetnosti u dijalogu iako to, kako navodi, nije možda vidljivo na prvu.

image

U splitskoj kapeli Svetog Arnira slikar Matko Trebotić postavio je ambijentalnu instalaciju "Fra Didakov putokaz spasa"

Vojko Basic/Cropix

Prema riječima kustosice Ane Čukušić aperspektivni sadržaj, oprezan izbor boja i informelistička rješenja Trebotićeva levitirajuća križa, posjetitelju približavaju neopipljivo i mistično te razotkrivaju duhovno. S ovim je radom Trebotić, inače, osvojio prvu nagradu na natječaju povodom 100. obljetnice smrti fra Didaka Buntića koja će se obilježiti izložbom u Franjevačkom muzeju i galeriji u Širokom Brijegu. Instalacija je u Splitu inagurirana povodom blagdana sv. Dujma, a može se razgledati do 22. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:16