DEVETA UMJETNOST

Međunarodni festival stripa Crtani Romani Šou ovog će se vikenda održati u Tvornici Kulture

Plakat za 24. međunarodni festival stripa Crtani Romani Šou koji je napravio Igor Kordej
 Igor Kordej/Crtani Romani Šou
Osim stripova, crtanja, predavaja, izložbi i kvizeva, posjetitelji će se na festivalu moći družiti s poznatim autorima te - Severinom

U zagrebačkoj Tvornici Kulture ovog će se vikenda održati 24. međunarodni festival stripa Crtani Romani Šou. Osim pregršt novih i starih stripova, crtanja, predavaja, izložbi i kvizeva, posjetitelji će se na festivalu moći družiti s poznatim domaćim i stranim autorima te – Severinom.

Priče proizašle iz stranica stripova u zadnjih su petnaest godina osvojile svijet. Ne postoji medij koji nije u njima tražio inspiraciju – od filmova i serija od radio drama i Pulitzerom nagrađivanih strip reportaža. Strip je iznenadno ušao u sve pore globalne kulture i odredio trenutni zeitgeist.

Hrvatska je, kako to inače biva, velikim djelom nesvjesna svog značajnog mjesta unutar istog i pojedinaca koji su je do tamo doveli. Neke od najpoznatijih svjetskih stripova poput Thora, Wonder Woman, Deadpoola, X-Mena... stvarali su i stvaraju za našu javnost samozatajni umjetnici, a vani cijenjeni autori. Festival stripa Crtani Romani Šou koji se ovog vikenda održava u Tvornici Kulture odlična je prilika za upoznavanje s tim autorima i njihovim radom na jednom mjestu.

Devedesete godine prošlog stoljeća skoro su bile kobne za bogatu tradiciju hrvatskog stripa, no skupina entuzijasta okupljena oko kultne Stojedinice formirala je 1997. godine mali festival stripa koji ga je trebao održati na životu. Dvadeset i četiri godine kasnije, nakon što je organizaciju preuzela istoimena udruga, Crtani Romani Šou narastao je u međunarodnu smotru koju zbog opuštene atmosfere i nekomercijalnog karaktera rado posjećuju najveća svjetska imena stripa, te je postao centralno mjesto okupljanja domaćih autora i ljubitelja devete umjetnosti.

Kao posebne goste ove godine organizatori ističu Glenn Fabryja (Slaine, Preacher, Judge Dredd, Thor), Reinhard Kleisa, autora strip biografija Nicka Cagea, Johnnyja Casha, Castra i David Bowieja, autora dječjih stripova Tomislava Beštaka, mladu ilustratoricu Mihaelu Erceg i legendarnog Igora Kordeja, a na otvorenju će u petak poseban gost biti i Severina koja će promovirati knjigu Max Bunkera, kultnog autora Alan Forda, čiju naslovnicu krasi njena pojava.

image
Plakat za 24. međunarodni festival stripa Crtani Romani Šou koji je napravio Igor Kordej
Igor Kordej/Crtani Romani Šou
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:10