FINANCIRANJE U KULTURI

MINISTARSTVO KULTURE OBJAVILO JE KOGA ĆE I ŠTO POTPOMOĆI Najviše novca, četiri milijuna kuna, za 70. Dubrovačke ljetne igre

 Željko Tutnjević / CROPIX

Ministarstvo kulture objavilo je rezultate natječaja za financiranje umjetničkih programa i organizacija za sljedeću godinu. Promotre li se prošle godine i rezultati ovog ministarstva, očito je da ima unaprijed zadane programe koje jače financira, pa nema velikih promjena. Nešto povećan budžet za kulturu za sljedeću godinu ravnopravno je raspoređen po područjima. Ipak, mnogo je nezadovoljnih, raspon je povelik. Muzej suvremene umjetnosti, primjerice, dobio je 480 tisuća kuna, a Gliptoteka HAZU 17 tisuća. Treba napomenuti i da neke muzeje financiraju i Grad i Ministarstvo, neke samo Grad, neke samo Ministarstvo.

Govoreći o književnim manifestacijama, najveći iznos, 300 tisuća kuna, dobio je Sa(n)jam knjige u Istri, koliko i prošle godine. Hrvatsko društvo pisaca dobilo je 260 tisuća kuna, od kojih 100 tisuća ide Međunarodnom književnom festivalu Književna karika, a još toliko Festivalu europske kratke priče. Njihova književna nagrada Janko Polić Kamov dobila je 15 tisuća kuna, Stih u regiji 20 tisuća, a tribinama HDP-a otišlo je preostalih 25 tisuća kuna.

Festivali knjiga Društvu hrvatskih književnika dodijeljeno je ukupno 135 tisuća kuna; po 15 tisuća za nagrade Ksaver Šandor Gjalski, Tin Ujević, Zvane Črnja i za nagradu Dana hrvatske knjige, Tribini u gostima otišlo je 10 tisuća kuna, Tribine DHK dobile su 25 tisuća, a Zagrebački književni razgovori 40 tisuća kuna.

Mediteranski festival knjige Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore dobio je 150 tisuća kuna, a po 100 tisuća otišlo je Frakturi za Festival svjetske književnosti, Književnom krugu Split za Marulićeve dane i Knjigu Mediterana, zatim Mediartu International za Zagreb Book Festival, udruzi Crtani romani šou za Zagreb Comic Con, udruzi Mozaik stripa za Međunarodni festival stripa u Makarskoj - MaFest.

Kad je riječ o potpori izdavanju časopisa, najveći iznos od svekupno nešto više od 4 milijuna kuna predviđenih za časopise otišao je Vijencu Matice hrvatske, čak 600 tisuća kuna. HKZ - Hrvatsko slovo d.o.o. dobilo je 400 tisuća za časopis Hrvatsko slovo, a 295 tisuća kuna otišlo je Društvu hrvatskih pisaca za Europski glasnik, Književnu republiku, Poeziju, Relations i Tvrđu. Društvo hrvatskih književnika dobilo je 50 tisuća za Most/The bridge te 150 tisuća za Republiku, a HAZU je dobio 190 tisuća za Forum. Sredstva sličnog ranga, točnije 200 tisuća kuna, dodijeljena su i Kulturnom klubu, koji djeluje online na platformama Filmovi.hr, Kazaliste.hr, Klasika.hr, Opera.hr i Plesnascena.hr. Hrvatski filmski ljetopis Hrvatskog filmskog saveza dobio je pak 150 tisuća. Među odbijenim potporama su one Gordoganu, Vox Feminaeu te i H-alteru za rubrike “Kultura” i “Mediji”. Podsjetimo kako se prošle godine digla poprilična bura nakon što je odbijeno financiranje ovog časopisa. U kategoriji knjižne djelatnosti Udruga za kulturu Novi Gordogan dobila je 50 tisuća kuna.

Jedino Pula

Gotovo 20 milijuna kuna podijeljeno je u kategoriji profesionalne kazališne djelatnosti, a najveći dio od cjelokupnog iznosa, 4 milijuna kuna, otišlo je Dubrovačkim ljetnim igrama, što je ujedno i najveći pojedinačni iznos. Sa 2 milijuna i 170 tisuća kuna slijedi ih HNK Split, koji će poduprijeti za Marulićeve dane i Splitsko ljeto, a HNK Šibenik dobio je 400 tisuća kuna za 59. Međunarodni dječji festival. Za 26. Međunarodni festival malih scena izdvojeno 250 tisuća kuna, 270 tisuća kuna dobio je Ulysses za Brijunsko ljeto, 280 tisuća Hrvatsko društvo dramskih umjetnika za 26. Festival glumca i Nagradu hrvatskog glumišta, a Gradu Osijeku dodijeljeno je 220 tisuća kuna za Osječko ljeto kulture 2019. Za gostovanja su po 200 tisuća kuna dobili teatar Exit te glumačka družina Histrion.

Na najveću potporu Ministarstva kulture u domeni muzejsko-galerijske djelatnosti moći će se osloniti zagrebački MSU, koji je dobio 480 tisuća kuna za edukativne programe, izložbe (iz fundusa), konzervacije i restauracije, novi stalni postav i preventivnu zaštitu fundusa. MUO-u je otišlo 290 tisuća, Umjetničkom paviljonu 110 tisuća, a Tehničkom muzeju 100 tisuća kuna. Među odbijenima su, recimo, Gliptoteka HAZU, kao i njihovi Hrvatski muzej arhitekture, Hrvatski muzej medicine i farmacije, Kabinet grafike te Strossmayerova galerija starih majstora.

Milijun i 800 tisuća kuna dodjeljivalo se za audiovizualnu djelatnost, a cijeli je iznos otišao 66. Pulskom filmskom festivalu, koji je bio i jedini prijavljen u kategoriji. Ostali festivali potporu traže kod HAVC-a.

Nešto više od 10 milijuna kuna dodijeljeno je za glazbene i scenske umjetnosti. Hrvatsko društvo skladatelja predvodi sa 970 tisuća kuna, koje su dobilo za 30. Muzički biennale, Chansonfest i Jazz.hr; 720 tisuća kuna ide Koncertnom uredu Varaždin za 49. Varaždinske barokne večeri, Hrvatska udruga Osorske glazbene večeri dobila je 650 tisuća kuna, a Hrvatska glazbena mladež pola milijuna. Cantusu ide 480 tisuća za izdavačku djelatnost, a Pučkom otvorenom učilištu Samobor 230 tisuća za 44. Samoborsku glazbenu jesen.

Kada je riječ o vizualnim umjetnostima, najveća potpora ide HDLU-u - 360 tisuća kuna za programe galerija PM, Bačva, Karas i Prsten te za 5. bijenale slikarstva i 54. zagrebački salon. ULUPUH dobiva 145 tisuća kuna za EDU međunarodne studentske radionice kostimografije, modnog i tekstilnog oblikovanja te likovne kritike/eseja, za program galerije ULUPUH u 2019., izložbu “Suvremena kazališna i filmska scena 2017. - 2019.” i manifestaciju ZGRAF. Udruga Crtani romani šou dobila je 90 tisuća za Zagreb Comic Con, izložbe “50 godina Alana Forda” i “Tarzan - Gospodar džungle” te programe medijske pismenosti i kreativnog razvoja djece i mladih.

Suvremena praksa

Kao potpora za izdavanje knjiga, dodijeljeno je ukupno gotovo 8 milijuna kuna, od kojih je najveći iznos dobio Hena.com, 360 tisuća kuna, a slijede Fraktura s 325 tisuća kuna i VBZ - 315 tisuća. Po 300 tisuća kuna dobili su Fibra i OceanMore, Ljevak je dobio 280 tisuća, Sandorf 250 tisuća, a Mozaik 200 tisuća kuna. Potpore su se ove godine dijelile po izdavačima, a ne po pojedinim knjigama. Među odbijenim je izdavačima Školska knjiga.

Kontejner - biro suvremene umjetničke prakse dobio je 235 tisuća kuna u kategoriji Inovativnih praksi, slijedi ih Art radionica Lazareti, koja je za svoja tri programa dobila 200 tisuća kuna. Attack ih prati sa 193 tisuće kuna, Udruženje za razvoj kulture (URK) dobilo je tisuću kuna manje, a Multimedijalnom institutu otišlo je 180 tisuća kuna. Jednako toliko dobio je Savez udruga Klubtura, Domino je dobio 140 tisuća, a Drugo more 145 tisuća kuna.

Hrvatski institut za pokret i ples dobio je 185 tisuća kuna za gostujuće predstave 36. Tjedna suvremenog plesa, a Zagrebačkom plesnom ansamblu za 20. Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat te Plesnoj mreži Hrvatske otišlo je po 150 tisuća. Plesni centar Tala dobio je 95 tisuća za Platformu HR 2019.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:49