ISPLATA ZA OŽUJAK

Ministarstvo za 773 umjetnika dalo dva milijuna kuna potpore

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek
 Bruno Konjević / CROPIX

Dirigent Alan Bjelinski, redatelji Aleksandra Broz, Arsen Oremović, Nora Krstulović, Ivan Leo Lemo, dizajnerica Ana Maria Ricov, glumci Csilla Barath-Bastaić, Dejan Aćimović, Dora Fišter, putopisac Davor Rostuhar, pisci Damir Karakaš, Robert Perišić i Olja Savičević Ivančević, fotografkinje Mara Bratoš i Mare Milin, pjevači Marko Tolja i Alen Islamović, operni pjevač Ronald Braus, glumac Zlatan Zuhrić i ilustrator Vedran Klemens, među ostalima, dobili su potporu Ministarstva kulture.

Naime, zbog situacije uzrokovane pandemijom neki su samostalni umjetnici dobili potpore u zajedničkom iznosu od 2,388.750 kuna. Odobrene su 773 prijave.

Naime, Ministarstvo kulture provelo je evaluaciju pristiglih zahtjeva samostalnih umjetnika i donijelo popis pozitivno ocijenjenih za dodjelu potpore za ožujak, koje će se isplatiti umjetnicima na žiroračun do 30. travnja. Iz Ministarstva dalje navode:

“Za potpore koje obuhvaćaju razdoblje od 16. travnja do 15. svibnja i od 16. svibnja do 15. lipnja donijet će nove odluke, ovisno o mogućnostima i priljevu sredstava iz državnog proračuna.Nije potrebno ponovno podnositi nove zahtjeve, nego će se odluke donositi na temelju već podnesenog zahtjeva” te:

“Pozitivno su ocijenjeni zahtjevi umjetnika koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna RH, a koji su dokazali minimalno jedan kriterij o utjecaju epidemije koronavirusa na obavljanje umjetničke djelatnosti te koji nisu ostvarili pravo na potporu temeljem neke druge mjere Vlade RH.”

Ovisno o svojim primanjima u prošloj godini, samostalni umjetnici dobili su potporu od 1625 kuna odnosno 3250 kuna. Odobreno je, navode, 91 posto prijava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:45