12 STRIPAŠICA I 1 KALENDAR

Moćne žene stripa na Balkanu

Wonder Woman naslov je kalendara za iduću godinu koji će sutra u 19.30 biti promoviran u kafiću Velvet. Crtežima se predstavlja dvanaest strip autorica, a kalendar promovira tvrtka Markoja. “Wonder Woman”, odnosno “Žena čudo”, naziv je kalendara jer su dizajneri ( Božidarka Brnas i Tomislav Kraljević) poželjeli ove autorice prikazati kao heroine čija je moć njihov talent.

Ovaj je kalendar svojevrsni nastavak Fibrine antologije “Ženski strip na Balkanu”. Poveznica se vidi i na naslovnici kalendara, na kojoj se našao isti crtež kao i na naslovnici knjige.

Autorica je Nina Bunjevac koja živi u Torontu, a glavni je lik žena-mačka preuzeta iz trilera “Cat People”. Budući da je u filmu ona podrijetlom s Balkana, Nina Bunjevac je vidi kao važan ikonografski lik u kulturološkoj slici tog istog Balkana.

Mickey Mouse i goblen

Dakle, ta žena-mačka sjedi u korzetu i čarapama s podvezicama te podignutom kosom, s tankom cigarom u ustima, dok je uz nju džezva kave. Sjedi i veze goblen s Mickeyjem Mouseom. To je, pak, nedvosmislena parodija na shvaćanje ženskog stvaralaštva i ženske umjetnosti. S Ninom Bunjevac će i započeti 2013. godina: siječanj ilustrira njezin crno-bijeli crtež s jako našminkanom protagonistkinjom i njezinom tetom Katom.

Njezine su junakinje često umorne od života, potrošene od duhana, alkohola i ostalih poroka, jedu brzu hranu, gledaju američke TV programe. Crtež je fascinantan, najčešće crno-bijeli. Za ožujak crta Dunja Janković koja živi u Portlandu i aktivna je na njihovoj sceni, travanj prati crno-bijeli crtež Helene Janečić.

Sve popularnije Vučine

U svibnju nas čekaju sve popularnije “Vučine” Sonje Gašperov, srpanj će osvježiti Maja Veselinović, a za listopad crta Irena Jukić Pranjić (urednica)...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 05:49