ZA FANOVE ROCK VELIKANA

'MOJ NAJDRAŽI PORTRET DAVIDA BOWIEJA SAVRŠENO PRIKAZUJE NJEGOV ŠARM, SRDAČNOST, TOPLINU I LJEPOTU' Otvorena izložba fotografija Briana Rašića u MUO

 CROPIX

Malo više od godinu dana nakon smrti Davida Bowieja, u četvrtak je u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) otvorena izložba 'David Bowie by Brian Rašić', s četrdesetak odabranih fotografija iz bogatog opusa fotografa koji je više od dvadeset godina blisko surađivao s velikim glazbenikom.

Branislav Brian Rašić beogradski je fotograf koji već tridesetak godina živi u Londonu, svojoj bazi za brojne koncerte i turneje svjetskih glazbenih zvijezda, među kojima su i Rolling Stones, kojima je svojedobno bio osobni fotograf.

'U Zagrebu je izložena trećina fotografija za kojem smatram da mogu predstavljati moju suradnju s Bowiejem, a one su ujedno i sekvence iz mog života', rekao je Rašić na otvorenju izložbe, koja donosi njegove radove nastale od 1983. do 2006.

Rašić kaže kako je nedavnim koncertom na Bowiejev rođendan u londonskoj Brixton Academy, na kojemu je bio službeni fotograf, zaokružio svoju priču s tim umjetnikom.

Događanje je vodio Bowiejev prijatelj, glumac Gary Oldman, a koncert benda s kojim je Bowie svirao do samoga kraja trajao je oko tri sata. 'Nedostajao je samo Bowie, ali kao da je bio s nama', istaknuo je.

Zagreb, 020217. 
Izlozba pod nazivom David Bowie by Brian Rasic otvorena je u Muzeju za Umjetnost i obrt.
Na fotografiji: Miroslav Gasparovic - ravnatelj MUO, Veljko Despot, Brian Rasic, Andrew Dalgleish - britanski veleposlanik u hrvatskoj, Jolanda Jolanda Todorovic - kustosica izlozbe.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
CROPIX

Rašić je Bowieja prvi put susreo 1983. na konferenciji za novinare u slavnom Claridge Hotelu na kojoj je, nakon nekoliko godina stanke, predstavio svoj novi singl i spot za 'Let's Dance', kao i još jedan u nizu efektnih imidža.

Veljko Despot, novinar, glazbeni urednik i producent, koji je i sam bio na toj presici i pomogao Rašiću da uđe na londonsku glazbenu scenu, podsjetio je kako je taj dan nastala i njemu najdraža Bowiejeva fotografija, također izložena u MUO.

Riječ je o fotografiji na kojoj je Bowie gledao u Rašića kao da mu pozira i koja je bila razlog da ga slavni pjevač zapazi. Naime, odmah nakon što je snimio fotografiju otišao ju je razviti, vratio se u hotel i sreo njegovog PR-a kojemu se svidjela i koji ju je proslijedio slavnom pjevaču.

'Taj prekrasan portret Bowieja sjajno pokazuje njegov šarm, srdačnost, toplinu i ljepotu', istaknuo je Despot.

Kustosica izložbe Jolanda Todorović ističe kako je jednoj generaciji Rašić bio ono što je mladima danas internet, veza putem koje mogu vidjeti stvari koje inače ne bi imali prilike vidjeti.

'On ima najveću privilegiju baviti se poslom u koji je zaljubljen i živjeti tu profesiju', ustvrdila je.

Objasnila je kako je izložba koncipirana tako da gledatelj ostaje u poziciji publike, jer je najviše fotografija snimljeno na koncertima i turnejama, a i željeli su zadržati pogled na njega kao vrhunskog umjetnika.

'David Bowie je imao nešto esecijalno britansko u sebi - izvana je bio ekscentričan i neobično se odijevao, ali je bio izimno kreativan, uvodio je inovacije i nikada nije dopustio da ga se kategorizira', ustvrdio je britanski veleposlanik Andrew Stuart Dalgleish, koji je otvorio izložbu.

'Bio je ikona u Velikoj Britaniji, ali i u cijelom svijetu i svojom je pozitivnom energijom izazivao i sve nas da je potražimo', dodao je.

Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO, kaže kako izložba zapravo predstavlja dvojicu važnih umjetnika, s jedne strane objektiva bio je David Bowie, polivalentni autor koji je na raznim područjima uvijek uvodio nešto novo, a s druge Rašić, jedan od najznačajnijih rock fotografa našeg vremena.

Zagreb, 020217. 
Izlozba pod nazivom David Bowie by Brian Rasic otvorena je u Muzeju za Umjetnost i obrt.
Na fotografiji: izlozba David Bowie by Brian Rasic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
CROPIX

Rodom iz Beograda Rašić je karijeru rock fotografa počeo sedamdesetih u časopisima Džuboks, Start, Studio, gdje je počeo stvarati svoj arhiv koji predstavlja i svojevrsnu 'malu povijest glazbe', s velikim imenima od Muddyja Wattersa, Chucka Berryja, Franka Sinatre preko Paula McCartneya, Erica Claptona i Dolly Parton do Metallice i Robbieja Williamsa.

Uz niz fotografija koje će podsjetiti na umjetnika koji se u povijest pop glazbe upisao kao čovjek s tisuću lica, pseudonima i stilova, a s top ljestvica ne silazi ni nakon smrti 10. siječnja prošle godine, o Bowieju će biti riječi i u popratnom programu.

U petak će se održati okrugli stol, na kojemu će, uz Rašića, sudjelovati Ante Batinović, Aleksandar Dragaš i Siniša Škarica, dok će se 16. i 23. veljače prikazati film 'David Bowie - Five Years'. U petak, 24. veljače, od 22 do 3 sata održat će se Silent Experience Party: David Bowie.

Izložba je u svibnju bila postavljena u Rovinju, nakon toga i u Rijeci, a u Zagrebu će biti otvorena do 5. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2023 20:00