NOVA LOKACIJA

Monte Librić: Pulski festival dječje knjige održat će se u parku kraj Mauzoleja

Magdalena Vodopija
 Goran ŠebelićCropix
Organizatori festivala kažu da je nakon osnivanja i seljenja festivala u pulski Circolo ovo treći početak Monte Librića

Uskoro u Puli počinje Festival dječje knjige Monte Librić, a ove će se godine zbog specifične situacije održati u Parku Petra Krešimira IV. koji se nalazi uz rimski Mauzolej, između Dvojnih vrata i rodne kuće Sergia Endriga. Sada već tradicionalni festival dječje književnosti, koji je izrastao iz Sa(n)jma knjige u Istri, planira se održati od 26. kolovoza do 2. rujna.

Organizatori festivala kažu da je nakon osnivanja i seljenja festivala u pulski Circolo ovo treći početak Monte Librića.

- Novi, treći početak nije se dogodio iz obijesti organizatora ili nekog novog programskog cilja, već zbog pandemije koronavirusa i lockdowna koji je spriječio travanjsko održavanje već potpuno pripremljenog 13. izdanja festivala. No, ono što se činilo ograničenjem, ekipi Monte Librića pretvorilo se ne samo u novi početak, već u novi kreativni zamah.

Entuzijazam koji se pri tom stvorio ne pamti se od početaka stvaranja "malog festivala". Librić se spustio s brda i pronašao svoju novu lokaciju. Park kojim se uglavnom samo prolazi, postaje zahvaljujući Mauriciju Ferlinu, "Librić park" stvoren po mjeri djeteta - poručili su iz Sajma knjige u Istri koji organizira ovo događanje.

image
Emina Popović Sterpin i Vladimir Torbica
Goran Šebeli/Cropix

Festival će imati i novi programski koncept. U jutarnjim satima odvijat će se novi program pod nazivom Kako-tako-fon-i-ja, koji temelj ima u tradicionalnim programima Piknik s autorom i Libraonica, ali u sebi nosi onu specifičnu atmosferu parka - velikog igrališta za male istraživače. Večernji program Unalica također je novi programski format koji sadrži glazbu i performans, a polazište mu je literatura za djecu.

U novom programskom konceptu, uz književnike i ilustratore, značajnu ulogu imaju glazbenici i performeri. Librić će ove godine biti i literaran i pjevan, kazališno sceničan. Pravi primjer toga koncepta bit će glazbena priča "Kišni razdraganci" Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića Mrleta s ilustracijama Lane Letović Perčin. Istoimena slikovnica pretvorena je u audiovizualnu predstavu koju će se moći pogledati u večernjem programu Librića.

Pjesnikinja Olja Savičević Ivančević, autorica romana "Adio kauboju", na Librić dolazi sa slikovnicom "Sami na cilome svitu" koju je ilustrirao Svjetlan Junaković. Predstavit će se dječji roman "Ribe na drveću" Lane Roje Miličević i Hane Lukas Midžić, te slikovnica "Komadić neba u tebi" Nataše Jukić i Done Tomić koja uči djecu kako se nositi sa svojim emocijama.

Rovinjska spisateljica za djecu Tatjana Pokrajac Papucci predstavlja slikovnicu "Karakol je gol" koja je na Festivalu dječjih umjetnosti u Sarajevu osvojila nagradu za najbolju bajku. Nikolina Manojlović Vračar predstavit će neobičnu, maštovitu i edukativnu "Ilustrirana enciklopedija glagola".

image
Slava Ćurković
Goran Šebeli/Cropix

U programu Piύ che una storia predstavit će se dvije slikovnice u jednoj knjizi. Riječ je o slikovnicama Sandre Kušević i Jadranke Ostić, "Le rane" i "Le tartarughe", u prijevodu Laure Marchig i Daria Safticha. U večernjem programu Librić teatrino održat će se predstava "Migliore Amici" u izvedbi Giulia Settima i Peđe Gvozdića, a predstavit će se i projekt "Istarske nine nane/ Ninne nanne istriane". U goste dolaze i polaznici Rock akademije koju vodi Tatiana Giorgi.

Prodajni, sajamski dio Monte Librića odvijat će se na Faustusima, posebnim knjiškim štandovima koji su posvećeni Faustu Vrančiću, a oblikovao ih je slikar i scenograf Hrvoje Đukez. Na Faustusima će 60 hrvatskih i 15 talijanskih nakladnika izložiti gotovo 2000 naslova. Knjige je odabrala voditeljica sajamskog dijela Librića Vlatka Balinčić, a na Faustuse će ih postaviti zajedno sa svojim pomoćnicima Denisom Brandeisom i Hanom Kolić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:10