T-HT NAGRADA@MSU

MSU predstavlja nove nagrađene radove mladih i etabliranih umjetnika

 Darko Tomas / CROPIX
Na ovogodišnji natječaj prijavilo se 166 radova, od kojih je za izložbu i konkurenciju za prestižne otkupne nagrade izabran 31 rad, uz troje pozvanih umjetnika

ZAGREB - Rad "Still Landscape Series III" Katarine Ivanišin Kardum osvojio je prvu nagradu osmog natječaja T-HT Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. koji donosi najprestižnije otkupne nagrade u recentnom vizualnom umjetničkom stvaralaštvu, objavljeno je u petak na svečanom uručenju nagrada u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU).

Umjetnica u svom radu, seriji akvarela i ugljena na papiru, otkriva pola stoljeća stare diorame te kroz medijske prijevode trodimenzionalnih modela znanstvenog prirodoslovlja podcrtava umjetnu prirodu pejzaža, ističe se u obrazloženju. Za taj rad dobit će 50 tisuća kuna.

Drugu nagradu i 45 tisuća kuna, za dva ulja na platnu "Ženski akt koji razmišlja" i "Drugi rad", osvojio je Lovro Artuković.

Umjetnik tim dvjema, uvjetno rečeno slikarskim 'minijaturama' postavljenima u paradoksalni odnos istodobne prostorno-vremenske distance i kolizije, resemantizira temeljne postulate povijesti zapadnog slikarstva, fokusirajući pritom klizeće značenje pojmova realnog i realizma, ocijenjeno je.

Za svoj fotografski ciklus "Jezera" snimljen analognom fotografskom kamerom treću nagradu (40 tisuća kuna) dobio je Borko Vukosav koji "na jedinstven način spaja dokumentarnu i režiranu fotografiju".

U njegovu fokusu bila je tvornica opeka iz 19. stoljeća koja je prestala raditi prije dvadeset godina i sada je prepuštena intervencijama prirode, no u tom postapokaliptičnom pejzažu pojavljuju se i likovi koji smjelo gledaju u kameru.

Nagrađeni umjetnici: Borko Vukosav, Katarina Ivanišin Kardum i Lovro Artuković

U stručnom povjerenstvu bili su ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić te Leonida Kovač, Peter Kogler, Igor Španjol i Leila Topić, koji ističu kako im je kao kriterij za odabir u prvom redu bila izvrsnost.

Snježana Pintarić, predsjednica Stručnog povjerenstva, rekla je kako je izložba odabranih djela pokazala izbor najboljih radova hrvatske suvremene umjetnosti, te živu i raznovrsnu scenu s već etabliranim, ali i mladim autorima, a posebno ju veseli što će otkupljeni radovi ostati u zbirkama Muzeja.

Vesna Kusin, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, čestitala je dobitnicima i istaknula veliku ulogu T-HT-a u društvenoj odgovornosti i ulaganju u suvremenu umjetnost. "Time se na najbolji način publika senzibilizira za suvremenu umjetnost i razvija osjećaj njezine vrijednosti, što je potvrdio i odličan odaziv na otvorenje izložbe na kojemu je bilo oko 800 ljudi", istaknula je.

Nagrada publike (10 tisuća kuna), isplatit će se umjetniku čiji rad osvoji najviše glasova.

Na ovogodišnji natječaj prijavilo se 166 radova, od kojih je za izložbu i konkurenciju za prestižne otkupne nagrade izabran 31 rad, uz troje pozvanih umjetnika. Ti su radovi predstavljeni na izložbi u MSU koja će biti otvorena do 12. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 16:09