'BROKENSHIPS'

MUZEJ PREKINUTIH VEZA SLAVI 5. ROĐENDAN BESPLATNIM UPADOM! Dobio je i uglednu nagradu najinovativnijeg muzeja Europe

 Foto: Facebook

Cjelodnevnim besplatnim ulazom Muzej prekinutih veza, koji se temelji na konceptu propalih veza i donacijama kojima se ljudi opraštaju od neuspjelih ljubavi, obilježit će u četvrtak pet godina od otvaranja prvog stalnog postava na zagrebačkom Gornjem gradu.

"Samo u ovoj godini Muzej prekinutih veza imao je osamdeset tisuća posjetitelja, što je dvostruko više nego 2012. godine, rekla je Hini Nikolina Vulić, event manager za Muzej.

Ocijenila je kako je kontinuirani rast posjećenosti posljedica sve većeg broja turista u Zagrebu, s obzirom da čak 94 posto posjetitelja Muzeja dolazi iz inozemstva, ali smatra podjednako važnim i što se Muzej uspješno brendirao u Hrvatskoj i inozemstvu.

"Sve ove godine smo zastupljeni u medijima i ne jenjava interes za Muzej jer je ljudima bliska tema kojom se bavi, a nisu niti sve priče u postavu isključivo tužne, ima ih smiješnih i bizarnih", napomenula je Vulić. "Muzej posvećen prekinutim vezama zapravo spaja ljude, to je nešto što nas sve obilježava, jer smo gotovo svi u životu doživjeli prekid neke vrste", dodala je.

Po njezinim riječima, uspjeh Muzeja rezultat je i dugogodišnjeg predanog rada, koji se očituje i u činjenici da ima duže radno vrijeme od ostalih muzeja i zatvoren je samo četiri dana u godini - na Božić, Novu Godinu, Uskrs i blagdan Svih Svetih.

Postav na Gornjem gradu obišlo je tijekom pet godina 300 tisuća posjetitelja, u prosjeku njih 166 dnevno, od kojih je svaki šesti kupio neki od autentičnih suvenira koje su za Muzej osmislili vodeći hrvatski dizajneri. U povodu 5. rođendana Muzej će posjetiteljima ponuditi i popust na svoje suvenire.

U obnovljenom postavu Muzeja sada je 92 izložaka, a fundus se kontinuirano nadopunjuje, osobito na inozemnih gostovanja koji je u proteklih pet godina bilo 34, s više od milijuna posjetitelja.

"Predmete dobivamo iz Hrvatske i inozemstva, putem naše web stranice svatko može iznijeti svoju priču ili u Muzej dostaviti neki predmet, a često donacije dobivamo u suradnji s lokalnim partnerima u zemljama gdje izložba gostuje", objasnila je Vulić.

"U prosjeku godišnje imamo pet gostovanja, već smo pet puta bili u SAD-u, posjetili smo Buenos Aires, Berlin, London, Pariz, Taipei, Beograd, Ljubljanu, Skopje", dodala je.

Muzej je dobitnik Kenneth Hudson nagrade za najinovativniji muzej Europe a prezentira se i kao uspješan hrvatski kulturni izvozni proizvod.

Osim novog postava, ove je godine objavljena bogato opremljena nova knjiga o muzeju "A Diary". Za iduću godinu je dogovoreno šest gostovanja u inozemstvu, a dugoročno se planira i otvaranje stalnih postava u dalekim dijelovima svijeta.

U naredne dvije godine Muzej će sudjelovati u projektu "The People’s Smart Sculpture – PS2", koji sufinancira Europska komisija u okviru programa Kreativna Europa, a unutar kojeg se realizira program "Zagrebački Gornji grad: Mijene srca" koji otkriva zaboravljenu povijest gornjogradskih prostora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 04:04