NISU TRAŽILI DOZVOLU

Muzej seksa bez moje je privole koristio fotografiju na kojoj se ljubim s bivšom. Tužila sam ih...

Julia Sinelnikova, 2013.

 Aaron Davidson/Getty Images/Profimedia/Aaron Davidson/getty Images/profimedia
‘Muzej je Sinelnikovoj ponudio iznos od 2000 dolara, koji je nazvala ‘uvredom‘. Ona traži četvrt milijuna dolara

Njujorški Muzej seksa navodno je koristio fotografiju poljupca njujorške umjetnice bez njezine dozvole. Spomenutu fotografiju na kojoj Julia Sinelnikova ljubi svoju tadašnju djevojku navedeni je muzej, stoji u tužbi, stavio na oglase u podzemnoj željeznici, LED zaslone te na svoju internetsku stranicu i račune društvenih mreža, a da umjetnici nije platio ni lipe niti prethodno zatražio njen pristanak, piše New York Post.

Prema njenim navodima, Muzej je više od četiri godine bez privole koristio fotografiju kako bi "povećao prodaju karata". Ona je, pak, podigla sudsku tužbu u kojoj traži kompenzaciju vrijednu 275 000 dolara.

"To smo ja i osoba s kojom nisam pričala godinama u intimnom činu", rekla je Postu Sinelnikova, dodavši da "to nije odraz mene u mom sadašnjem životu".

Kako objašnjava, o rasprostranjenosti fotografije osvijestio ju je niz "poznanika" koji joj se krajem prošle godine javljao s upitima o fotografiji koja je nastala kada je netko tko je fotografirao izložbu fotoaparatom uhvatio trenutak u kojem su se Sinelnikova i njena tadašnja djevojka slikale za društvene mreže.

Muzej Sinelnikovu navodno "ni u kojem trenutku nije obavijestio da će fotografije koristiti u komercijalne svrhe ili za oglašavanje, a fotografiju su dosad vidjele stotine tisuća ili milijuni Njujorčana te posjetitelja u New Yorku".

Prodaja karata je porasla kada je Muzej počeo fotografiju koristiti u marketinškim materijalima za Superfunland, a izložba koja je trebala biti privremena, postala je, kaže Sinelnikova, stalna.

Sinelnikova je fotografiju prethodno zamijetila u promotivnim materijalizma za izložbu iz 2019. godine, no kada su joj se krajem prošle godine počeli javljati poznanici, uvidjela je da je ona korištena i na posterima izvan Muzeja te gore navedenim mjestima.

"Ovo je najgora javna krađa slike moje osobe koju sam ikad doživjela", kaže Sinelnikova koja napominje da je kao umjetnica koja radi i kao model, nažalost navikla da kompanije navodno ilegalno koriste fotografije njenih umjetničkih djela ili nje same snimljene tijekom njenih gaža u svojstvu modela.

Umjetnica je Muzej suočila s navodnom povredom, a ravnatelj Muzeja Daniel Gluck u e-mailu od 15. siječnja priznao je pogrešan postupak.

"Ispričavam se zbog neautorizirane upotrebe Vaše slike. zatečen sam time da u tom trenu nitko nije dobio Vaš pristanak", napisao je Gluck u e-mailu, prema sudskim dokumentima.

Muzej je Sinelnikovoj ponudio iznos od 2000 dolara, koji je ona nazvala "uvredom". Time ne može platiti niti mjesečnu najamninu, rekla je.

Sinelnikova je tada, kaže, zatražila 500 ulaznica vrijednih 25 000 dolara, smatrajući da je to i dalje manje od onoga koliko je vjerovala da je trebala biti plaćena. No, Muzej nije bio spreman pregovarati, već je pronašao odvjetnika i zaprijetio tužbom zbog difamacije.

"Saznanje da je druga strana već priznala da mi je nanijela štetu i da je spremna potrošiti novce, veću količinu novca, na odvjetničku tvrtku s Manhattana kako bi mi na poprilično javni način nastavila štetiti...ta namjera djeluje poprilično okrutno.

"Pobrinut ćemo se da naša klijentica dobije poštenu kompenzaciju za upotrebu slike u iznosu koji treba odrediti porota", rekao je Postu njen odvjetnik Andrew Muchmore.

Robert Basil, odvjetnik koji zastupa Muzej, Postu je pak rekao da rade na tome da se sve slike Sinelnikove skinu, navodeći da je Muzej zatražio agenciju za prijevoz MTA (Metropolitan Transportation Agency) da iz podzemne željeznice ukloni oglase s tom fotografijom.

Sinelnikova je bila, tvrdi Basil, jedna od dvanaest modela pozvanih na snimanje 2019. godine. Prema njegovoj tvrdnji, svi modeli potpisali su potrebni dokument - osim Sinelnikove.

"Priznajemo da smo to previdjeli. Nismo to doveli do kraja. Tome usprkos, ako gledate slike, ne vjerujem da se može raspoznati da je riječ o njoj", dodao je te zaključio:

"Statut je odredio odštetu od 2000 dolara i mi bismo joj rado toliko platili, no čini nam se da ona i njen odvjetnik pretjeruju i žele veći iznos koji nije opravdan".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 05:49