IZLOŽBA

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb: ‘Umoran sam od nerada...‘ i ostale misli Ivana Kožarića

Izložba koja se može pogledati do 10. siječnja pokazana je u Laboratoriju za oživljavanje

Po malo dobroga bit će zapamćena 2020. godina. Puno je smrti onih koji su nam i u kulturi bili važni. Sredinom studenog, u stotoj godini života, preminuo je i karizmatični umjetnik Ivan Kožarić. Iz Ateljea Kožarić, koji u sklopu Muzeja suvremene umjetnosti vodi kustosica Iva Radmila Janković, priredili su izložbu ovog umjetnika nazvanu "Stvorit ću, novi svijet, nova brda, nove gradove!", nazvanu prema jednom od umjetnikovih radova koje je ispisao rukom. Kožarić je bez sumnje jedan od naših najvećih umjetnika, no moram priznati da mi je bilo zanimljivo kako se mnogo ljudi preko društvenih mreža od umjetnika opraštalo ispisanom porukom crvenim slovima na bijelom papiru, "Sve pršti od ljubavi".

I upravo se time bavi i ova izložba, što je sve umjetnik pisao.

Izložba koja se može pogledati do 10. siječnja pokazana je u Laboratoriju za oživljavanje, prostoru unutar MSU, u suradnji s kustosicom arhiva, osmislio ju je kustos mlađe generacije Josip Klaić. Naime, Klaić je u statusu kustosa-pripravnika dobio naizgled suhoparan zadatak: popisati papirnati arhiv koji je ostavio Kožarić. Malo-pomalo zainteresirao se za misli koje je ispisivao umjetnik, naročito u svojim mlađim danima, i tako nastaje izložba.

Kožarić je pisao na malim formatima papira, u blokovima i bilježnicama. Npr. 40-ih, tijekom studija, ispisuje bilješke iz povijesti umjetnosti, sa skicama npr. romaničke katedrale ili Michelangelovih kipova, misli svojih kolega, prethodnika. Većinom piše rukom, a rijetko pisaćom mašinom. S kraja pedesetih su misli koje ispisuje tijekom boravka u Parizu, jedan od njih je svojevrsni manifest iz naslova izložbe. Razdoblje je to traganja Ivana Kožarića, tada mladog autora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:28