Poljubac policajaca

Na aukciji tri najprepoznatljivija Banksyjeva umjetnička djela iz kolekcije Robbieja Williamsa

Galerijska asistentica pozira ispred ”Policajaca koji se ljube”, djela umjetnika Banksyja u galeriji Lazinc u Londonu 1

 Tolga Akmen/AFP
Na aukciji će se 3. ožujka naći i radovi ‘Djevojka s balonom‘ i ‘Uništeno ulje na platnu (Helikopter)‘

Banksyjeva umjetnička djela iz kolekcije britanskog pjevača Robbieja Williamsa naći će se na aukciji, prenosi The Daily Mail.

Kolekcionari će 2. ožujka na aukciji kuće Sotheby moći kupiti "Djevojku s balonom", "Policajce koji se ljube" te "Uništeno ulje na platnu (Helikopter)", djela street art umjetnika iz Bristola, čiji je identitet obavijen velom tajne.

Svaki primjerak procijenjen je na više od milijun funti, a ovo je prvi put da pjevač prodaje umjetnine iz svoje privatne kolekcije.

- Kao kolekcionar Banksyjevog opusa postaješ dio šireg kulturološkog pokreta. Sjećam se kada sam prvi puta ugledao "Djevojku s balonom", "Policajce koji se ljube" te "Uništeno ulje na platnu (Helikopter)". Mislim da su to neka od njegovih najboljih djela i sviđa mi se što su usko povezana s njegovom uličnom umjetnosti - rekao je Williams.

"Djevojka s balonom" pojavila se ispod mosta Waterloo 2002. godine, a Williamsova verzija iz 2006. godine prikazana je na metalu i aukcijska kuća Sotheby njenu vrijednost procjenjuje na 2 ili 3 milijuna funti.

"Policajci koji se ljube" otkriveni su na Pubu princa Alberta u Brightonu 2004. godine, no mural je uklonjen 2014. godine nakon što je više puta bio žrtva vandala.

Pjevač u posjedu ima verziju iz 2005. godine čija se vrijednost procjenjuje na 2 i pol do 3 i pol milijuna funti.

Treća umjetnina iz kolekcije prikazuje dva vojna helikoptera koja remete mir pastoralnog pejzaža, a za nju bi kupac također trebao izdvojiti barem 2 i pol do 3 i pol milijuna funti.

- Ti radovi ujedinjuju kulturološko nasljeđe dviju najvećih britanskih zvijezda: Robbieja Williamsa i Banksyja - komentirao je Hugo Cobb iz aukcijske kuće Sothebys iz Londona te je dodao:

- Baš poput njihovog kreatora i vlasnika, oni su neposredni, legendarni, bezobrazni i jedinstveni.

Prije aukcije, tri spomenuta rada bit će izložena u njujorškim Sothebs'y galerijama, u Hong Kongu te naposljetku u Londonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:54