PODZEMNI GRAD U ISTRI

Na dubini od 166 metara ispod Labina niču muzej, vinski podrum i akvarij. Pogledajte kako će izgledati!

Podzemni grad Labin, simulacija, Level 52
Kako bi mogla izgledati ta atrakcija pokazuje najnovija simulacija producentske kuće Level 52 i 3DX Studija

Muzej, suvenirnica, vinski podrum, akvarij. Sve se to nalazi u Labinu ispod zemlje u prostorima nekadašnjeg rudnika. U njega ulazite u donjem gradu u Labinu i na kraju puta dolazite vlakom sve do Rapca. Toliko iščekivani labinski Podzemni grad konačno je zaživio. Nažalost, još uvijek ne u stvarnosti, ali kako bi mogao izgledati, pokazuje najnovija simulacija buduće podzemne atrakcije. Izradila ju je labinska producentska kuća Level 52 u kooprodukciji s 3DX Studiom te zahvaljujući Gradu Labinu koji vodi projekt oživljavanja nekadašnjeg rudnika. Simulacije je izrađena ove godine, a sada su je odlučili prezentirati javnosti.

"Turistički" rudnik

Projekt je uključio 3D simulaciju spuštanja 166 metara ispod zemlje u "turistički" rudnik. Futuristički izgled prostora nastao je prema postojećim prijedlozima Grada Labina uz dodatna idejna rješenja Sanela Isanovića i Ina Šumberca. Avangardni dojam dopunjuju originalna glazbena podloga te grafički elementi i snimke uživo Gorana Načinovića.

image
Podzemni grad Labin, simulacija, Level 52

- Za ulazak u novu dimenziju trebao nam je još jedan suradnik s iskustvom na području 3D vizualizacije. Kako u našim projektima uvijek pokušavamo surađivati s lokalnim umjetnicama i autorima, došli smo do Ina Šumberca iz 3DX Studija koji se bavi izradom 3D vizualizacijama - kaže nam Sanel Isanović, kreativni direktor i jedan od vlasnika tvrtke Level 52. A studija o rudniku već je postojala. Izradio ju je Grad Labin, dok je Level 52 na nju nadogradio svoje ideje.

image
Podzemni grad Labin, simulacija, Level 52

Stakleni lift

- Doživljaj započinje u središtu grada, kod najimpozantnijeg simbola rudarstva - izvoznog tornja, kolokvijalno "Šohta". Toranj je nekad i sam služio za spuštanje rudara u rudnik, a upravo prošle godine je obnovljen s namjerom da jednog dana ponovno uđe u uporabu - ističe Isanović. Ruta uključuje silazak liftom 166 metara ispod zemlje. - Samo spuštanje zamišljeno je kao poseban doživljaj s obzirom da je riječ o staklenom liftu.

image
Podzemni grad Labin, simulacija, Level 52

Ostatak sadržaja podijeljen je u pet modula: Ulaz i infopoint, svojevrsnu recepciju dizajniranu u rudarskom stilu, slijedi Art modul - galerija za izložbe i multimedijalne zahvate, Mine escape modul - popularni koncept escape rooma prilagođen rudarskoj tematici, Edu dome - kupola s projekcijom u 360°, Eno gastro modul koji je zamišljen kao vinski podrum s lokalnim vinima (s obzirom da su uvjeti u rudniku savršeni za čuvanje i ležanje vina) te gift shop u kojem će svoje mjesto pronaći suveniri lokalnih proizvođača i obrtnika - navodi dalje.

image
Podzemni grad Labin, simulacija, Level 52

Dio rute je zamišljen kao vožnja vlakićem, a posljednji dio mora se odraditi pješice zbog specifičnih uvjeta tunela. Posjetitelj prođe više od dva kilometra i izlazi u prekrasnom turističkom naselju Rabac, na samu plažu. Isanović je nakon ovog projekta najavio i neke nove koji se također odnose na Labin.

image
Podzemni grad Labin, simulacija, Level 52

- Upravo spremamo umjetničke zahvate u povodu 100. obljetnice Labinske republike. Ne možemo puno otkriti, ali ponovno je riječ o sadržajima koji su tehnološki izazovni - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 12:30