RIJEKA EPK

Na dvodnevnom otvorenju u šest gradova sudjeluje čak 66 umjetnika i kolektiva

 EPK RIJEKA
Bijenale industrijske umjetnosti međunarodna je izložba suvremene umjetnosti zamišljena kao eksperimentalni laboratorij

Treći Bijenale industrijske umjetnosti Ride Into the Sun – Ravno u Sunce, manifestacija suvremenih umjetničkih praksi koju je osnovao umjetnički kolektiv Labin Art Express XXI, održat će se od 10. listopada do 21. studenoga u Labinu, Raši, Vodnjanu, Puli, Opatiji i Rijeci pod nazivom "Ravno u sunce - Ride Into the Sun".

Na dvodnevnom otvorenju bit će predstavljeni radovi 66 domaćih i međunarodnih umjetnica i umjetnika te umjetničkih kolektiva koje su kurirali Branka Benčić (nezavisna kustosica i umjetnička voditeljica APOTEKE – Prostora za suvremenu umjetnost u Vodnjanu), Gerald Matt (direktor Umjetničkog instituta u Beču i bivši direktor Kunsthalle Beč) te Christian Oxenius (nezavisni kustos i voditelj istraživanja u Međunarodnom udruženju bijenala - IBA).

Bijenale industrijske umjetnosti međunarodna je izložba suvremene umjetnosti zamišljena kao eksperimentalni laboratorij koji polazi od industrijske topografije Istre i Rijeke, a odražava pojave koje su oblikovale društveni i kulturni pejzaž regije, koncentrirajući se na specifičan kontekst triju gradova.

Treće izdanje Bijenala propituje odnos između umjetnosti i društva, s fokusom na specifičnostima lokacija: u Labinu su to ideja podzemnoga grada, mogućnost konkretne utopije i deindustrijalizacija, u Puli tema filma kao aparata moći, antičko nasljeđe i deindustrijalizacija, a u Rijeci odnos rada i nerada te radikalni koncept svijeta post-rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:17