JELSA ART BIJENALE

Na fasadi napuštenog hotela u Jelsi pripremaju instalaciju od plastičnih vrećica

Luzinterruptus, Death by Plastic, 2016.
Luzinterruptus je španjolski umjetnički kolektiv, provode intervencije u javnim prostorima, radili su na Trafalgar Squareu u Londonu

U sklopu Jelsa Art Bijenala 2021, u srpnju na Hvar dolazi svjetski poznati umjetnički kolektiv iz Madrida, Luzinterruptus ne bi li na fasadi napuštenog Hotela Jadran u Jelsi postavili monumentalnu svjetlosnu instalaciju načinjenu od plastičnih vrećica i tako ukazali na rastući problem zagađenja mora plastikom. U sklopu projekta pokreće se kampanja sakupljanja plastičnih vrećica potrebnih za produkciju instalacije te je, u nadolazećih mjesec dana do samog postavljanja instalacije, potrebno sakupiti 3500 plastičnih vrećica. U akciji sudjeluju učeničke inicijative otoka Hvara, a svi zainteresirani mogu pomoći tako da isprazne plastične vrećice iz svojih špajzi i zamijene ih za platnene. Po završetku događanja vrećice s instalacije vrećice će se pravilno zbrinuti. Svakom sudioniku koji prikupi minimalno 50 vrećica organizatori će na kućnu adresu dostasviti jednu platnenu, a oni koji skupe više od stotinu dobiti će i majicu.

Plastične vrećice novijeg dizajna od gustog polietilena razgrađuju se 20 godina, one starijeg sastava oko 1000 godina, a plastične bočice do 500 godina, uz neizostavan trag petrokemijskih kemikalija, koje nisu biorazgradive.

Luzinterruptus je umjetnički kolektiv iz Madrida, koji provodi intervencije u javnim prostorima kako bi dali komentar ili uputili kritiku na neke od gorućih tema. Mnoge njihove intervencije su izvedene u gerila maniri, u vrlo kratkom trajanju. Zbog provokativnosti svoga rada djeluju pod kolektivnim / anonimnim identitetom. Kolektiv je realizirao intervencije diljem svijeta na prominentnim lokacijama u javnom prostoru poput Trafalgar Squarea u Londonu ili Plaza Vaticano u Buenos Airesu.

U sklopu Jelsa Art Bijenala Luzinterruptus će rekreirati svoj rad „Plastika s kojom živimo“ na fasadi Hotela Jadran, zbog snažne metaforičke veze s problematikom na koju se želi skrenuti pozornost, kako u imenu hotela, tako i u primijeni načela ponovne upotrebe i recikliranja. Hotel Jadran je prvi jelšanski hotel koji je otvorio svoja vrata 1911. godine, s čime se službeno obilježava početak jelšanskog turizma. Hotel je već 20 godina izvan upotrebe no vlasnik je dao dopuštenje za umjetničku intervenciju putem koje će se tijekom bijenala fasada zgrade pretvoriti u kolektivno umjetničko djelo koje odašilje snažnu poruku o potrebi za odgovornijim oblicima turizma u čijem razvoju podjednako sudjeluju zajednica i posjetitelji. U lobbyu hotela ekološka udruga Sunce iz Splita prezentirat će tematsku edukativnu izložbu.

Instalacija će na fasadi Hotela Jadran biti postavljena od 1. do 9. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:27