Obišli smo gradilišta

Na Gornjem gradu uskoro i Povijesni muzej i Muzej naivne umjetnosti. ‘Najveći je problem nedostatak radnika‘ kažu ministri

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić i ministrica kulture i medija Nina Obljen Koržinek

 Damjan Tadic/Cropix
Samo na gradilištu Atelijer Meštrović iščekuje se dolazak 30 radnika

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek danas su sa suradnicima četiri gradilišta gornjogradskih kulturnih ustanova na kojima su u tijeku radovi konstruktivne obnove i sanacije. Vjeruju kako će sve biti završeno do zadanog roka, a od problema ističu nedostatak radnika.

Obilazak je započeo u dvorištu Državnog arhiva u Zagrebu gdje je u tijeku konstrukcijska obnova teška 8 milijuna eura, a koja je povučena iz Europskog fonda solidarnosti. Prema riječima ravnatelja, ove bi godine trebali biti završeni konstrukcijski radovi, dok bi vrata arhiva trebala biti otvorena 2025. godine. Ravnatelj arhiva izjavio kako su radovi na obnovi započeli još u rujnu prošle godine ali i kako su radove usporili brojni arheološki nalazi pronađeni na tom prostoru.

- Trenutno je, nekada prekrasno dvorište arhiva, razrušeno zbog spomenute obnove. Ovdje su arheološko istraživanja, koja su nam ipak otežali izvođenje radova. Ono što je bio najveći izazov su konzervatorski i restauratorski radovi jer nismo zapravo ni bili svjesni koliko u ovom prostoru ima lijepih oslika na svodovima i zidovima. Tijekom radova morali smo mijenjati i same projektne pozicije, jer nešto što se smjelo rušiti sada se ne smije rušiti. Prema onome što je rekao kolega arheolog, ovdje je riječ ovdje o halštatskom dobu ali da ima mješavine brončanog doba, izjavio je Darko Rubčić, ravnatelj Državnog arhiva u Zagrebu.

Osim Državnog arhiva, ministri su obišli i novu lokaciju Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti u Demetrovoj ulici te Atelijer Meštrović gdje je voditelj obnove Goran Morović istaknuo kao najveći problem nedostatak radnika. Iako ministrica tvrdi kako novca ima, problem nastaje u procedurama prihvata stranih radnika koji većom izvršavaju spomenute radove koju su danas ministri obišli. Tako, samo na gradilištu Atelijer Meštrović ima preko 30 radnika čiji se dolazak još iščekuje.

image
Damjan Tadic/Cropix
image

Zagreb, 240223.
Opaticka, Demetrova, Mletacka.
Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bacic i ministrica kulture i medija Nina Obljen Korzinek obisli su dio gradilista gornjogradskih kulturnih ustanova.
Foto: Damjan Tadic/CROPIX

Damjan Tadic/Cropix

- Prije svega nama nedostaju ruke, odnosno radnici. Njih ima, međutim ušli smo u proceduru koja je u odnosu na prošlu godinu znatno duža. Problem, barem kojega ja vidim je u temeljitosti procedure. Tim državljanima trebaju vize. Zahtjev za tim radnicima mi smo podnijeli na početku ove godine, a još nismo stigli ni do vize. Prva stepenica je radna dozvola, a druga stepenica je viza. Problem je u tome da nedostaje ljudi u raznim sektorima. Kada je riječ o radnoj dozvoli to je Ministarstvo unutrašnjih poslova, kada trebamo vizu, to je ministarstvo vanjskih poslova, tu procedura traje značajno duže, rekao je voditelj obnove Atelijera Meštrović - Goran Morović.

O spomenutom problemu nedostatka radne snage naknadno se oglasio i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekavši kako su upoznati s problemom te da usko surađuju s ostalim ministarstvima na rješavanju istih.

- Rokovi su kratki, a poslovi ogromni i složeni. Svjesni smo izazova da je u ovom vremenu nužan angažman stranih radnika. Naše ministarstvo je u proteklih nekoliko dana interveniralo te surađujemo s ostalih ministrima u vezi svih pojedinih slučajeva. Dogovor je da nam se obrate, a mi ćemo u svakom pojedinom trenutku pokušati riješiti problem, rekao je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

Posljednje lokacije koje su ministri obišli bila su dva mjesta Hrvatskog povijesnog muzeja, točnije, palača Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch u Matoševoj 9 i nova, bivša zgrada Hidrometeorološkog zavoda u parku Grič.

- Imamo dvije lokacije muzeja na Gornjem gradu, a ono što nas je jako iznenadilo bila barokna palača sa svojim oslicima i s brojnim arhitektonskim vrijednostima koji su se pokazali tijekom radova. Također su u palači Hidrometeorološkog zavoda pronađena sjajna otkrića. Zbog teškog stanja objekta nakon potresa uslijedila je jedna faza podupiranja objekta te konstruktivna koja nam donosi nova iznenađenja. Pokušavamo sve sačuvati, ali zbog oštećenja od potresa moramo postupati iznimno oprezno, rekla je ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja Matea Brstilo Rešetar.

Na kraju je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek napomenula kako je zadovoljna tempom kojim se izvode radovi te da vjeruje kako će se sve obaviti u zadanom roku. Također, izjavila je kako, osim gradilišta koju su danas obišli, na području Gornjeg grada postoji sveukupno 20 prostora u obnovi.

- Danas smo s ministrom graditeljstva obišli dio gradilišta na Gornjem gradu koji se realiziraju preko Ministarstva kulture i medija sredstvima europskih fontova solidarnosti. Na Gornjem gradu imamo ukupno 20 gradilišta. Mi smo zadovoljni dinamikom radova. Naravno da se radi o zahtjevnim projektima kulturne baštine gdje se stalno pronalaze neki novi oslici ali i strukturni problemi. U cjelini očekuju da ćemo do 30. lipnja sve te projekte realizirati, izjavila je za kraj ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:14