Traje do raspada

Na izložbi nizozemske umjetnice u Zagrebu na svojoj ćete koži moći osjetiti kako se osjećaju alge i bakterije, čuti zvukove fotosinteze...

Izložba ‘Kroz mulj i sluz‘

 Press
Maaijke Middelbeek živi u studiju-laboratoriju u Beču s različitim vrstama gljiva

U Galeriji na katu u KIC-u otvara se izložba "Kroz mulj i sluz…" nizozemske umjetnice Maaijke Middelbeek. Kako se navodi uz izložbu, umjetnica postavlja sljedeća pitanja: "što bi bilo kad bismo osjetili svijet onako kako ga osjećaju gljive, bakterije ili alge i ponovno se povežemo s mikrokozmosom iz kojega smo došli. Kako možemo djelovati i reagirati u zamršenim vremenima masovnog izumiranja vrsta, klimatskih promjena i društvene nepravde? Kakvi bi mogli biti odgovori pokušamo li se zbližiti s našim rođacima i saveznicima koji su kolonizirali Zemlju davno prije nas? Kako je biti gljiva? Vidjeti bez očiju? Ili biti bakterija u našim nosnicama ili crijevima? Osjetila naše vrste ograničena su, odgovori na pitanja kriju se možda u nekim drugim svjetovima".

Reaktivni izlošci, kapsule i uređaji koje ćemo vidjeti u Galeriji na katu, navodi se dalje, "stvoreni su za komunikaciju između vrsta. Kada se sastave, nastaje multisenzorna i interaktivna instalacija koja tako postaje vrlo živa. Za vrijeme trajanja izložbe posjetitelji će imati priliku biti u interakciji s mikrorganizmima koji su u prostoru uzgajani nekoliko dana i uz autoričine upute osjećati kao gljive, uroniti s crvenom pilulom u čudesni svijet bakterija te čuti zvukove procesa fotosinteze koji nastaju pomoću interaktivnog generatora kisika".

Nakon otvorenja, održat će se razgovor s autoricom, s posebnim fokusom na nedavno provedeni pokus kojim se nastojalo istražiti način kako gljive komuniciraju putem posebno napravljenog prototipa odijela što ga je nosila sama autorica, a u kojem su bile naseljene kolonije gljiva. Pokus će se tijekom 2023. nastaviti te se autorica nada da će moći razumjeti kôd kojim se odvija komunikacija gljiva i vanjskog svijeta.

Maaijke Middelbeek, rođena 1979. u Nijmegenu, studirala je modu i tekstilni dizajn na AMFI - Sveučilištu primijenjenih znanosti u Amsterdamu. Od 2015. živi u studiju-laboratoriju u Beču s različitim vrstama gljiva, algi i bakterija. Vizualna umjetnost kojom se ova umjetnica bavi prije svega pokazuje organske procese kao što su vrenje, razgradnja gljiva ili fotosintetizirajuće alge. Rad sa živim organizmima i recikliranim materijalima njena je visoko ekološki osviještena umjetnička protureakcija na konzumerizam i neprestanu proizvodnju otpada i uništavanja svijeta i vremena u kojem živimo.

Izložba je interaktivna i traje do 30. siječnja kada se očekuje da će mikroorganizmi dospjeti u fazu raspadanja i neodrživosti u galerijskome prostoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:14