VRIJEDNA UMJETNINA

Na jahti ruskog oligarha pronađeno Fabergeovo jaje, jedno od sedam koji su nestali nakon Ruske revolucije

Jedno od Fabergeovih jaja, ilustrativna fotografija

 

 

 Chris Young/Afp
Kapetan broda rekao je sudu da je plovilo moralo održavati strogu temperaturu i razinu vlažnosti kako bi se sačuvala vrijedna umjetnička djela

Američke vlasti zaplijenile su luksuznu jahtu u vlasništvu jednog ruskog oligarha i prilikom pretraživanja ogromnog plovila vrijednog 300 milijuna dolara na njemu su pronašli Fabergéovo jaje, javlja The Guardian.

O svemu je progovorila Lisa Monaco, odvjetnica koja je govorila na Aspen Security Forumu, na kojem se raspravljalo o sankcijama Rusiji radi rata kojeg vodi s Ukrajinom.

Upravo je zapljena jahte bila dio tih sankcija, no pronalazak Fabergéovog jajeta bio je kompletno neočekivan.

Radi se o jajetu koje pripada seriji jaja ukrašenih nakitom koja je proizvedena između 1885. i 1917. godine. Stručnjaci vjeruju da je proizvedeno 69 jaja, od kojih je njih 55 bilo napravljeno za ruske careve Aleksandra III. i Nikolu II. Danas se zna za 57 preživjelih jaja, a njih 44 su dio kraljevske kolekcije.

Jahta na kojoj je pronađen objekt je došla s Fidžija i trenutno je u San Diegu, a ime joj je Amadea.

Trebalo je neko vrijeme da Fidži preda jahtu Amerikancima. Ona je zaplijenjena još u proljeće, no tek u lipnju je dospjela u Ameriku. Slučaj je završio na sudu jer Amerikanci vjeruju da Eduard Khudainatov, Rus koji trguje uljem, a koji je navodni vlasnik jahte, zapravo radi kao opunomoćenik Sulejmana Kerimova, oligarha koji se bavi zlatom, a koji je na popisu ljudi koji podliježu američkim sankcijama.

Kapetan broda rekao je sudu na Fidžiju da je plovilo moralo održavati strogu temperaturu i razinu vlažnosti kako bi se sačuvala vrijedna umjetnička djela na brodu, kao i njegovi tepisi, drvena i kožna unutrašnjost te mramorne i pozlaćene metalne površine.

Što se tiče jajeta, još se uvijek treba potvrditi da se radi o originalu, a fotografije objekta još nisu dospjele u javnost. Ipak, ako je on pravi, vrijedi desetke milijuna američkih dolara.

Stručnjak Tony Faber je rekao CNN-u da ne vjeruje da je jaje pravo, dodajući kako je sve oko zanimljivih jaja obavijeno velom tajni.

"Sedam jaja nedostaje, a nema ih praktički od same Ruske revolucije", rekao je. Inače, revolucija je počela 1917. godine.

Ipak, već se događalo da se jaja iznenada pojave. 2014. je tako jaje od 18-karatnog zlata trebalo biti istopljeno u zamjenu za 14 tisuća dolara, no takav je postupak spriječen u zadnji trenutak jer je otkriveno da se radi o originalu. Na koncu je jaje prodano za 33 milijuna dolara.

Posljednji put kad se neko jaje našlo na aukciji bilo je 2007., kada je Christie‘s prodao predmet za 18,5 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:30