ZLATNA TRUDNICA

Na spomeniku ženama herojima NOB-a u Novom Zagrebu preko noći osvanuli skandalozni grafiti

Smrt ljevici

 Jasenko Rasol/
Riječ je o spomeniku uz retrospektivu Sanje Iveković u ovom muzeju

Ljudska glupost ponovno je ostavila traga u javnom prostoru, ovaj put ispred Muzeja suvremene umjetnosti. Naime, na pozlaćenoj skulpturi trudne žene Sanje Iveković, na postoju su bila ispisana 91 imena žena heroja NOB-a. Sinoć, na Dan antifašizma, netko je ispisao skandaloznim porukama, "Smrt ljevici", "Veličanje pokolja" i slično, psovke "majci komunističkoj".

image

Nagrđeni spomenik

Jasenko Rasol/
image

Jasenko Rasol

Jasenko Rasol

Spomenik je inače tek prije nekoliko dana postavljen u javni prostor. Naš je prijedlog bio da zlatna skulptura trudne božice, s ispisanim imenima ženama heroja, trajno ostane u Novom Zagrebu. "Trudna memorija", u spomen ženama koje su sudjelovale u antifašističkoj borbi, zagrebačka je verzija "Lady Rosa of Luxembourg", jednog od radova umjetnice koji su najviše međunarodno odjeknuli. Ovdje je kontekst sljedeći: trudna žena, pozlaćena skulptura na visokom je pijedestalu (lako ćete je vidjeti u Novom Zagrebu, kad prolazite ulicom Većeslava Holjevca), a uz nju su ispisana imena žena koje su u bivšoj Jugoslaviji dobile orden narodnog heroja. Ispod su ispisane i riječi, neke od njih su uvrede koje su se često znale ženama izgovarati ili se izgovaraju.

image

Spomenik Sanje Iveković

Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Rad je postavljen u sklopu izložbe ove umjetnice, retrospektive u MSU.

image
Damir Krajac/Cropix

Prva sveobuhvatna retrospektivna izložba Sanje Iveković nazvana "Works of Heart" pokazuje djelovanje jedne od najvažnijih hrvatskih umjetnica i aktivistica, Sanje Iveković. Radovi datiraju od 1970. do ove godine, a kustosica je ravnateljica muzeja Zdenka Badovinac, dok je Ivana Bago kustosica arhivskog dijela izložbe "Točke susreta: Dokumenti u nastajanju, 1968. - 1982."

Inače je i majka ove umjetnice bila antifašistkinja. Poznata pjesnikinja Nera Šafarić, kasnije Iveković, s četrnaest godina se pridružila antifašističkom pokretu. Kao ilegalka završila je 1942. u nacističkom zatvoru i deportirana u Auschwitz.

Pogledajte fotografije koje nam je ustupio poznati fotograf Jasenko Rasol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 02:10