Art&Grad

Na ulicama Zagreba možete vidjeti i djela ilustratora New Yorkera, Chrisa Niemanna. Nacrtao je čovjeka kojemu je preteška zlatna kravata

Chris Niemann

U sklopu se projekta, a riječ je o više od pet stotina plakata, mogu pogledati i djela Marije Ujević Galetović te Ede Murtića

"Za mene je bila velika sreća što sam, kad sam počinjao, našao umjetničke direktore koji su mi vjerovali i nisu inzistirali da imam jedan stil. Drugi su znali određivati suradnike, u stilu: "ti si tip za životinje u mediju akvarela" ili "ti si za portrete". Meni su različiti stilovi uvijek bili iznimno važni" rekao je u jednom intervjuu Christoph Niemann, najpoznatiji po ilustracijama za New Yorker. Ranije je Niemman imao i nedjeljnju kolumnu u The New York Times Magazineu, "Abstract Sunday". Niemman je nacrtao, čovjeka sa zlatnom kravatom, koja se toliko počinje povećavati, sve dok ga posve ne pretegne, a njegov plakat možete ovih dana gledati u Zagrebu, uz mnoge jumbo plakate s umjetničkim djelima na njima, od Žene mačke Marije Ujević Galetović, do Apstrakcija Ede Murtića, a sve u sklopu projekta Art&Grad, koji se odvija u sklopu Artupunkture.

Koncept ove velike izložbe "Svaka slika priča priču" potpisuje Krešimir Purgar, povjesničar umjetnosti s Akademije za kulturu i umjetnost iz Osijeka. Kako su, naime, naveli iz Laube, koja organizira ovaj projekt, od 15. do 21. rujna na 510 plakatnih površina, umjesto komercijalnih poruka postavili su radove 96 domaćih i 32 strana umjetnika. "Pokušavamo skrenuti pozornost na umjetnost kao ultimativni prostor slobode, promijeniti, barem nakratko, vizure Zagreba i aktivirati urbani puls grada pretvarajući ga u veliku galeriju u kojoj su svi građani i posjetitelji".

Na Cvjetnom trgu će sutra postaviti skulpturu Ivana Kožarića, Uzlet, koja je prvotno zamišljena kao spomenik Maruliću pored Sveučilišne biblioteke, a koja se danas nalazi u Laubi.

image

Instalacija Alema Korkuta

Lauba Promo/

Još jedan hommage Kožariću dogodit će se na livadi pored HNK, gdje će Alem Korkut svoje bijele skulpture iz ciklusa Corpus posložiti u Hrpu inspiriranu Kožarićevim nastupom na Bijenalu u Veneciji.

Osim umjetnosti u gradu, 17. rujna u Laubi se otvara izložba svih postavljenih radova u formatima postera. Istu večer otvaraju i izložbu mlade umjetnice Zoe Šarlija koja će nam serijom fotografija, Čitanje grada, snimljenih u Zagrebu tijekom protekle dvije godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:59