Vatroslav Kuliš

‘Na žalost mnogi danas doživljavaju slikarstvo kao izgubljeno zanimanje‘

 CROPIX
Izložba u galeriji Mona Lisa donosi pogled u neke od ključnih ciklusa majstora ekspresije

U zagrebačkoj galeriji Mona Lisa otvorena je izložba Vatroslava Kuliša na kojoj je predstavljen manji presjek stvaralaštva jednog od naših najznamenitijih majstora ekspresije.

Izložba je prvotno bila zamišljena kao nastavak na njegovu kritičku retrospektivu u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti prije dvije godine, no zbog pandemije je odgođena, da bi konačno ovih dana dočekala svoju realizaciju. Iako znatno manjeg opsega, ova Kuliševa izložba donosi pogled u neke od umjetnikovih najvažnijih ciklusa - Valovi, Kornati, Kuti, Metamorfoze mora, Nizovi, Riffovi, Herbarium Pictorium i Centripetalne fuge.

U razgovoru s autorom izložbe Milanom Bešlićem Kuliš se osvrnuo na umjetničku scenu nekad i danas: " Kad sam bio mlađi volio sam izlagati na Salonima. Salon mladih i Veliki salon bili su nam jako važni jer smo preko njih imali uvid u sve što se značajno događalo u likovnom životu naše sredine. Tada je bilo jako puno slikarstva na Salonima i veselili su me. Prave likovne svečanosti. Danas ne izlažem puno na grupnim izložbama jer one više nisu pregledi nego kustoski koncepti. Nažalost mnogi od njih doživljavaju slikarstvo kao izgubljeno zanimanje. Pa ima puno više svega drugoga nego slikarstva".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:08