Festival robotike

Nadzorne kamere u Novom Zagrebu, mašine za snove, audio balerine i robot koji oblikuje kipove

Benoit Maubrey, Audio balerine

 Device_art
Device art se otvara sutra u Muzeju suvremene umjetnosti i nudi bogat međunarodni program

U Muzeju suvremene umjetnosti sutra se otvara 7. trijenalni međunarodni Device_art festival umjetnosti, robotike i novih tehnologija na kojem sudjeluje dvadeset i troje međunarodnih i domaćih umjetnika, umjetnica i kolektiva među kojima su neka od najzvučnijih imena međunarodne device art scene te predstavnici inovativnog suvremenog zvuka i performansa.

Na samom otvorenju, na platou pred Muzejom, u 20 sati izvest će se jedan od istaknutijih te zvučno i vizualno atraktivnijih radova s izložbe – Audio balerine umjetnika Benoîta Maubreyana kojem će sudjelovati i glazbenik Mak Murtić na saksofonu. Performans će se izvesti i u srijedu 24. studenog u 16 sati na istom mjestu.

image

Benoit Maubrey, Audio balerine

Device_art
image

Benoit Maubrey, Audio balerine

Device_art

Među umjetnicima zvuka posebno se ističe pionirka sound arta Christina Kubisch čiji će sesite specific rad Električne šetnje izvoditi u srijedu 24. studenog u 11 i 13 sati te u četvrtak 25. studenog u 11 sati uz vodstvo kustosica Tereze Teklić i Davorke Begović.

image

Christina Kubisch, Električne šetnje

Martin Gross

Posjetitelji će u šetnju krenuti s posebno napravljenim indukcijskim slušalicama i na području Novog Zagreba otkriti potpuno novi zvučni krajolik kojeg stvaraju elektromagnetska polja kvartovskih nadzornih kamera, bežični komunikacijski uređaji, radarski sustavi, tramvajski kablovi, antene, bankomati, bežični internet i neonske reklame. Rad je dio izložbe u MSU-u, i posjetitelji će se za cijelo vrijeme trajanja festivala u električnu šetnju moći uputiti i sami.

Četvrtak 25. studenog će obilježiti dvostruki audiovizualni performans Vibracije Moritza Simona Geista, priznatog glazbenika i inženjera robotike te dugogodišnjeg suradnika sastava Mouse on Mars. Geistov performans sa skladbama inspiriranima skladateljima poput Terrya Rileya, Johna Adama, Stevea Reicha i Harrya Partcha izvest će robotički instrument za stvaranje minimalističke glazbe sastavljen od 36 malih robotičkih mehanizama u Pogonu Jedinstvo.


Velika grupna izložba u Muzeju suvremene umjetnosti konceptualno naslovljena Stroj ne donosi promjene praćena je diskurzivnim programom The Art of Sonic Devices koji će se održati u srijedu 24. studenog od 16.30 do 20 sati, također u MSU-u. Bit će upriličena i dva panela, prvi na temu Studije o zvuku i slušanju, a drugi Muzikalnosti robota i zvučnih uređaja na kojima će sudjelovati umjetnici i umjetnice koji izlažu na izložbi poput Kerstin Ergenzinger, Darshe Hewitt, Branimira Štivića i Alexa Brajkovića.

Kinetički kipari Carolin Liebl & Nikolas Schmid-Pfähler na Deviceu imaju robota koji radi skulpture od plastike.

image

Kerstin Ergenzinger, Mačji brkovi u svemiru

Device_art


Tijekom trajanja 7. Device_art festivala svoje će radove na izložbi na 2. katu Muzeja suvremene umjetnosti predstaviti sljedeći umjetnici i umjetnice:, Dominik Gadže, Alex Brajković, Silvio Vujičić i Miro Roman (autori Soll-a), Kata Mijatović, Ana Sladetić i Branimir Štivić. Razgovori prilikom kojih se posjetitelji imaju priliku susresti s autorima i čuti više o njihovom radu, radnim procesima i konceptima će se odvijati u fiksnom terminu u 17 sati po rasporedu dostupnom na službenoj stranici KONTEJNER-a, organizatora festivala.

image

Carolin Liebl, Nikolas Schmid-Pfahler, Re: Places

Carolin Liebl Und Nikolas Schmid-pfähler
image

Anthea Caddy

Pieter Kers
image

Troika, Terminalna plaža

Device_artdevice_art
image

Quadrature LOOP

Device_art

Kustoski tim Device_art festivala 7.021 čine Sarah Donderer, Yannick Hofmann, Daria Mille, Philipp Ziegler (ZKM | Centar za umjetnost i medije, Karlsruhe), Davorka Begović, Ena Hodžić i Tereza Teklić (KONTEJNER).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:49