KOMIKAZE

Najluđi alternativni stripovi i ilustracije o koronavirusu na jednom mjestu

Popartistički rad kojeg potpisuje Yvan Guillo
Komikaze su međunarodno izdanje stripova kojemu je na čelu hrvatska strip autorica Ivana Armanini

Izašlo je posebno izdanje stripova i ilustracija nastalih na temu koronavirusa u sklopu Komikaza. Komikaze su, podsjetimo, međunarodno izdanje stripova kojemu je na čelu hrvatska strip autorica Ivana Armanini. Izdaje se online, a nekoliko puta godišnje i tiskano.

Ona ističe kako su u ovom broju, među ostalima, jaki i francusku autori, "općenito, francuska je scena jedna od trenutačno najboljih na polju alternativnog stripa". Jedan od francuskih autora u Komikazama je Yvan Guillo aka Samplerman, strip autor i majstor kolaža koji će za sebe reći kako je "počeo objavljivati stripove u brojnim fanzinima ranih devedesetih i nikad nije prestao".

image
Dio strip table njemačke autorice Line Ehrentraut

Njegov je rad na tragu pop arta, gotovo lichtensteinovski, a prikazuje stambenu zgradu u kojoj su svi ljudi nagurani, dok se vani igraju svinje. Iz Francuske je i Anouk Ricard, koja kadrira čovjeka na prozoru nebodera, približavanjem vidimo kako mu iz nosa curi slina u obliku virusa. Svi su ovi autori svestrani pa tako Anouk Ricard također i svira i pjeva pod pseudonimom Frouky. Ivana Armanini ističe i suradnju s Gabrielom Fowlerom koji je vlasnik kultne knjižare u New Yorku, u Brooklynu Desert Island Comic.

To je knjižara o kojoj su više pisali i vodeći američki mediji, među ostalim i New York Times, koji ju je nazvao iznimno bitnom "Punk Rock' knjižarom". Knjižara se fokusira na nezavisne strip autore. Naša sugovornica Ivana Armanini kaže: "Gabriel Fowler je pokrenuo projekt Rescue Party, koji je objavljivao i na Instagramu. Mnogi smo sudjelovali u njegovoj kampanji koja je pozivala na zajednički rad, odnosno da šaljemo radove na temu virusa.

image
Popartistički rad kojeg potpisuje Yvan Guillo

Spremalo se i tiskano izdanje. No, sada je aktivno sudjeluje u kampanji Black Lives Matter. Ta je knjižara, inače, sjajna. Mala je volumenom, no moćna je u networkingu". U Komikazama su radovi i njemačke mlade autorice Line Ehrentraut, grafičkog dizajnera s Aljaske koji živi u New Yorku Merlin Mannellyja Hillera Goodspeeda koji živi u Vancouveru, autorice Kri_na iz Bologne, koja se bavi i tetoviranjem.


I sama je Ivana Armanini autorica nekoliko radova na temu korone. Kako kaže: "Nije bilo izlazaka, putovanja, dosta se od doma radilo, imala sam inspiraciju." Od domaćih autora se mogu vidjeti i radovi Milana Trenca i Tee Jurišić te Bastarta aka Vedrana Štimca, mladog autora iz Pule s diplomom ekonomije, koji u Ljubljani radi na doktoratu iz političke antropologije.

image
Talijanska autorica Kri-na


Inače, ako prolazite Zagrebom, do 2. srpnja možete pogledati u izlogu Francuskog instituta izložbu posvećenu Komikazama. Francuski institut navodi kako je izložbu priredio u čast kolektiva čija je publikacija “Komikaze # 18” nedavno osvojila nagradu za najbolji alternativni strip na festivalu u Angoulêmeu, u konkurenciji 27 zemalja, što je, kako dodaju, "iznimno važno priznanje hrvatskoj i regionalnoj neovisnoj produkciji". U nagrađenom su broju, među ostalima, Smelly Feet Dog, Miro Župa, Ivan Marušić, Damir Stojnić, Hrvoje Šebić-Gaz, Stipan Tadić, Agata Lučić, Harukichi, Nils Bertho...

image
Ivana Armanini


Francuski institut u Hrvatskoj, u okviru grupne izložbe "Ona se budi" ("Elles se réveillent"), ostvarene u okviru regionalnoga projekta s Francuskim institutima Srbije i Slovenije, već je u 2018. izložio nekoliko tabli Ivane Armanini koja se snažno zalaže za priznavanje žena autorica stripa na području Balkana.


Nakon Zagreba, izložba će biti predstavljena na festivalu Supertoon animation u Šibeniku od 20. do 24. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:14