MUČNI RAZVOD

NAJPRLJAVIJI RAZVOD DESETLJEĆA ULAZI U FINALE Tko ima pravo na zbirku vrijednu milijardu dolara? Sud je rekao svoje...

 Patrick McMullan via Getty Image
 

Među art dealerima na Zapadu popularna je izreka da najveću prodaju umjetnina pokreću “tri D”: debt (dug), divorce (razvod) i death (smrt). Ipak, rijetko se viđa razvod braka koji će dovesti do prodaje umjetničke zbirke vrijedne gotovo milijardu dolara. Akteri toga razvoda, jednog od najpoznatijeg u povijesti New Yorka, su milijarder Harry Macklowe (82) i njegova višedesetljetna supruga Linda (81), ugledni pripadnici visokog društva poznati po sklonosti prema umjetnosti.

Njihov mučni razvod razvlači se po medijima već nekoliko godina jer se supružnici ne mogu dogovoriti oko podjele goleme imovine, koja uključuje skupe nekretnine, automobile, jahte, nakit, knjige i spektakularnu zbirku umjetnina u kojoj se, među ostalima, nalaze djela Pabla Picassa, Marka Rothka, Alberta Giacomettija i Andyja Warhola.

10.APR.2013 - LONDON - UK
PICTURES OF UPCOMING AUCTION OF POST WAR AND CONTEMPORARY ART AT CHRISTIES.
THE ESTIMATED PRICES FOR THE LOTS PHOTOGRAPHED ARE:
ROY LICHTENSTEIN'S
RC2 / Backgrid UK / Profimedia

Ljubav iz muzeja

Harry Macklowe rođen je u židovskoj obitelji u New Yorku, a od rane je mladosti pokazivao sklonost prema biznisu. Studirao je na Sveučilištu Alabama, ali je studij napustio već nakon prvog semestra te se vratio u New York i početkom 1960-ih počeo raditi kao posrednik u prodaji nekretnina. Žarko zainteresiran za arhitekturu i modernu umjetnost, Macklowe se prometnuo u uspješnog graditelja i investitora poznatog po gradnji elegantnih, modernističkih nebodera u New Yorku kakav je Metropolitan Tower. Tijekom njegove višedesetljetne karijere nekretninskog investitora i čelnog čovjeka Macklowe Propertiesa bilo je uspona, ali i padova koji su rezultirali velikim gubicima. No, nikad nije pao na prosjački štap pa se njegovo bogatstvo procjenjuje na oko dvije milijarde dolara.

Harry Macklowe oženio se 1959. godine Lindom Burg, kustosicom u Muzeju Guggenheim s kojom je dijelio strast prema umjetninama. Dobili su sina Williama i kćer Elizabeth, a obitelj se često pojavljivala u društvenim kronikama. No, 2016. godine došlo je do loma 57 godina dugog braka Linde i Harryja Macklowea koji je tada napustio ženu i preselio se u luksuzan stan koji je dijelio s ljubavnicom Patricijom Landeau.

Čije su nekretnine?

Fatalnu Patriciju, francusku poslovnu ženu i majku četvero djece, upoznao je još 2011. godine na privatnoj izložbi.

- S moje strane to je bila ljubav na prvi pogled. No, ne i s njegove – rekla je u jednom razgovoru Patricia Landeau (64), predsjednica organizacije francuskih prijatelja Muzeja Izraela u Jeruzalemu. Patricia i Harry ponovno su se sreli 2013. godine na večeri kod zajedničkog prijatelja. Tada je planula obostrana ljubav.

Spoznavši na vlastitoj koži staru izreku “da su za brak dovoljne dvije, a za razvod barem tri osobe”, Linda Macklowe je u ljeto 2016. godine podnijela zahtjev za razvod braka. I tako je krenula mučna pravosudna trakavica koju su pozorno pratili ne samo tabloidi nego i ozbiljni mediji pout New York Timesa.

Od prvog pojavljivanja supružnika Macklowe na sudu bilo je jasno da se njih dvoje neće lako rastati. Iako je njegovo bogatstvo procijenjeno na dvije milijarde dolara, odvjetnici Harryja Macklowea inzistirali su da je u gubitku 400 milijuna dolara. Lindin odvjetnički tim, pak, rugao se tome te su optužili milijardera da je koristio računovodstvene trikove kako bi umanjio prihode.

Linda i Harry nikako se nisu mogli dogovoriti oko podjele imovine, dijelom i zbog toga što nisu potpisali predbračni ugovor. Brakorazvodnu parnicu dodatno je komplicirala i činjenica da je Harry mnoge nekretnine prepisao na suprugu koja je uporno isticala svoju ulogu u razvoju njegova unosnog biznisa.

Harry Macklowe, the developer behind New York's 432 Park Avenue building, the tallest residential building in the western hemisphere, is pictured beside a 42-foot-high photo of his new wife, Patricia Landeau, on the side of his Park Avenue buidling March 14, 2019.  The real estate mogul had recently finished a 14-week divorce and used the gesture to celebrate his new wife., Image: 419478302, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia
TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profime

Posebna drama se odvijala oko umjetnina pa su oboje angažirali posebne savjetnike u procjeni vrijednosti umjetničkih djela. Pritom je Linda, članica Upravnog vijeća Muzeja Guggenheim, tvrdila kako je ona bila “mozak” kupnje umjetnina, a ne njezin muž, “dečko iz predgrađa New Yorka” kojeg je ona uvela u sofisticirani kolekcionarski svijet. Zauzvrat, Harry se trudio zadržati pažnju medija pa bi u pauzama suđenja pred novinarima zbijao neumjesne šale o svome braku.

Nakon što je dvije godine slušala iznošenje prljavog veša iz gotovo 60 godina dugog braka supružnika Macklowe, sutkinja Laura Drager donijela je krajem prošle godine pravorijek na 64 stranice. Među ostalim, sutkinja je zaraćenim, bivšim supružnicima naložila da prodaju umjetničku kolekciju, a zatim da novac podijele. No, Linda Macklowe nije bila zadovoljna tom odlukom. Željela je da kolekcija ostane cjelovita i u njezinom vlasništvu, a onda bi, ukoliko bi joj ustrebalo, s vremena na vrijeme prodala poneku umjetninu. Uputila je žalbu apelacijskom sudu i time blokirala prodaju umjetnina.

Ni Harry nije ostao dužan. Budući da je “razvod svih razvoda” okončan u prosincu 2018. godine, ništa ga više nije sputavalo da se ponovno oženi. To je učinio početkom ožujka ove godine kada je na svadbenu večeru pozvao 200 uzvanika. U želji da cijelom New Yorku obznani svoju zaljubljenost, Macklowe je na jedan od svojih nebodera na Manhattanu izvjesio 12 metara dug te sedam metara široki crno-bijeli plakat svoje nove supruge. No, kako mu narcizam nije stran, na pročelju je stavio i svoju sliku istih dimenzija. To je duboko povrijedilo njegovu prvu suprugu koja je na sudu izjavila kako se nadala da će njezin brak potrajati do smrti.

June 16, 2018 - New York City, New York, U.S - ''The Nose'' / ''Le nez'' (1949), bronze cast 1964, bronze - wire - rope - steel, by Alberto Giacometti., Image: 383942218, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Serena S.Y. Hsu / Zuma Press / Profimedia
Serena S.Y. Hsu / Zuma Press / P

Obaranje svih rekorda

Nedavno je doživjela novi udarac: apelacijski sud u New Yorku nije prihvatio njezinu žalbu te je potvrdio presudu sutkinje Drager. Fantastična zbirka umjetnina procijenjena između 700 milijuna i milijardu dolara ide na prodaju, a novac će biti podijeljen na dva jednaka dijela. – Moj je osjećaj da bi to mogla biti najveća zbirka umjetnina koja je u posljednjih nekoliko desetljeća prodana na aukciji – izjavio je za New York Times Lark E. Mason, poznati ekspert za umjetnine.

Naveo je kako je prošle godine aukcijska kuća Christie’s prodala 865 milijuna dolara vrijednu kolekciju Davida Rockefellera te 372,5 milijuna dolara vrijednu imovinu poduzetnika Barneyja Ebswortha. No, smatra da bi prodaja umjetničke kolekcije Macklowe mogla nadmašiti dosadašnje rekorde.

Među umjetninama koja se prodaju su i “Nine Marilyns”, glasovito djelo Andyja Worhola za koje je inspiracija bila Marilyn Monroe. Vrijednost toga djela procijenjena je na 50 milijuna dolara, a vrijednost skulpture “Le Nez” Alberta Giacomettija između 35 i 65 milijuna dolara. Američki mediji neslužbeno doznaju da će prodaju kolekcije Masklowe nadgledati Michael Finday, bivši šef impresionističke i moderne umjetnosti u aukcijskoj kući Christie’s. U svakom slučaju, sud ne želi čekati jer, kako piše u presudi, svako otezanje bi “samo služilo za nastavak svađe između dvoje osamdesetogodišnjaka”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:08