KLJUČ JE RAZGLEDNICA

Nakon 130 godina stručnjaci znaju nove detalje o danu kada je Van Gogh počinio samoubojstvo

 Francois Guillot
S 37 godina, depresivan, uznemiren, u trenutku paničnog predosjećaja strave pred novim nastupom hvata revolver i okida

Čvornato korijenje, lišće, zemlja i pokoji kamen – bilo je to posljednje što je uljem na platnu naslikao Vincent Van Gogh. Slavni nizozemski slikar, grafičar i crtač, postimpresionist.

Slika se i danas čuva u Van Gogh muzeju u Amsterdamu i likovni je stručnjaci, baš kao i posjetitelji, gledaju i proučavaju svakog dana pitajući se gdje se nalazi to korijenje? Jesu li to apstraktni motivi kojima je Van Gogh prikazao svoju muku na dan kada je počinio samoubojstvo? Što li mu je prolazilo umom dok je slikao korijenje?

image
"Korijenje stabala", Van Googh, 1890
Van Gogh Museum

Sada su, pak, 130 godina poslije, stručnjaci mnogo bliže rekonstrukciji posljednjeg dana života velikog umjetnika.
Otkrili su mjesto na kojemu je Vincent van Gogh naslikao svoje posljednje remek-djelo, objavio je njegov muzej u Amsterdamu.

image
Francois Guillot

Slikar je stajao na brijegu prekrivenom drvećem i korijenjem u sjevernome francuskom gradu Auvers-sur-Oise dok je slikao svoje posljednje platno nazvano "Korijenje stabala", objavio je muzej.

Mjesto je sada označeno kao posebna turistička atrakcija.

image
Francois Guillot

Točnu lokaciju otkrio je Wouter van der Veer, direktor Van Goghova instituta, kad je nabasao na razglednicu koja prikazuje čvornato korijenje nevjerojatne sličnosti onome na slici. Znanstvenici u amsterdamskom muzeju usporedili su ta dva motiva.

- Proučavanjem Van Goghovih radnih navika i usporednim proučavanjem slike, razglednice i postojećeg stanja na brežuljku, stručnjaci su zaključili kako je vrlo vjerojatno da je otkrivena točna lokacija - objavio je muzej u priopćenju.

image
Francois Guillot

Van Gogh je često slikao svoje okruženje, a lokacija je blizu Auberge Ravouxa, gdje je slikar proveo posljednja dva mjeseca života.

- Sličnosti su mi bile vrlo jasne. Mjesto je također udaljeno manje od 150 metara od Ravouxa u kojem je u to vrijeme boravio Van Gogh – ističe Van der Veen.

image
Francois Guillot

Stručnjaci su na temelju igre svjetla na slici zaključili da se Van Gogh kista primio kasno poslijepodne.

- Dirljivo je čuti glas pravog svjedoka vremena. Na neki način vas približi umjetniku - rekao je Van der Veen.

Isti dan je i u istom gradu počinio samoubojstvo, a preminuo je samo 30 sati nakon pucnja.

Van Gogh se 1890. godine iz Provanse preselio u Auvers-sur-Oise na liječenje kod dr. Paula Gacheta te kako bi bio bliže svom bratu Théu.

Prvi dojam Van Gogha o dr. Gachetu bio je: "mislim da je bolesniji od mene, ili možemo reći jednako". Sumnja se da su slavnog slikara mučile shizofrenija i manična depresija, koje utječu na percepciju stvarnosti i raspoloženje.

image
Autoportret, Van Gogh, 1888.
Van Gogh Museum

S 37 godina, depresivan, uznemiren, u trenutku paničnog predosjećaja strave hvata revolver. U polju kraj puta naslanja se na deblo koje je slikao i okida oružje.

U istom tom gradiću, Auvers-sur-Oise, koji se nalazi samo 27,2 km od središta Pariza, Van Gogh je i pokopan na Cimetière d'Auvers-sur-Oise uz svog brata Théa koji je preminuo šest mjeseci kasnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:26