‘NEUGODNA VIJEST‘

Nakon 20 godina kustosice WHW moraju iseliti iz Galerije Nova u Teslinoj. Tako je odlučio novi vlasnik

Ponos
Sanja Iveković
Galerija Nova

 /Damir Žižić
‘Naša zadnja izložba na ovoj adresi, Viva La Transicion! otvorena je do 6/6/2023, a planirano drugo poglavlje izložbe je odgođeno‘

Kustosice WHW (What, How and for Whom) Akademije dvadeset godina vode Galeriju Nova u Teslinoj ulici u Zagrebu. Sada iz prostora moraju iseliti. Tim povodom donosimo njihovo priopćenje o razvoju događaja.

"Prostor Galerije Nova u Teslinoj 7 je temeljem rješenja o povratu vraćen privatnim vlasnicima, a novi je vlasnik nedavno zatražio iseljenje iz prostora. Neugodna vijest da trebamo predati prostor novim vlasnicima zatekla nas je u trenutku realizacije opsežnog izložbeno-diskurzivnog programa Nova 2.0 kojim obilježavamo 20 godina našeg programskog vodstva Galerije Nova. Naša zadnja izložba na ovoj adresi, Viva La Transicion! otvorena je do 6/6/2023, a planirano drugo poglavlje izložbe je odgođeno.

WHW nastavlja sa svojim brojnim programima te ćemo tijekom ove godine realizirati sve ostale planirane izložbe u drugim prostorima. Hrvatsko društvo likovnih umjetnika – HDLU ugostit će našu izložbu Planet, ljudi, briga – to se zove odrast!, a Centar mladih Ribnjak program WHW Akademije i njezin umjetničko-izložbeni program. Novo izdanje NOVAka, izložbe za mlade kustose i kustosice, bit će predstavljeno u POGONU – Zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade. Zahvaljujemo kolegicama i kolegama, organizacijama i kulturnim centrima koji su nam izašli u susret", pišu te nastavljaju:

"U kontinuiranoj smo komunikaciji s Gradskim uredom za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, od kojeg smo dobili podršku da svoje programe u ovom prijelaznom periodu realiziramo u suradnji s različitim gradskim kulturnim centrima. Složili smo se da je povijesni i simbolički značaj Galerije Nova izrazito važan te da je bitno da se osigura daljnji kontinuitet.

Iako je sada prisiljena izaći iz prostora nakon trideset i jednu godinu, Galerija Nova već je tri puta mijenjala svoju adresu. Pokrenuta je 1975. u sklopu Centra za kulturnu djelatnost Saveza socijalističke omladine u prostoru Tesline 1, a od 1979. djeluje u Mihanovićevoj 28. Centar je kasnije preustrojen u trgovačko društvo AGM, u čijem sklopu ostaje i Galerija koja se na adresu Teslina 7 seli 1992. godine. Galeriju Nova su osnovali i niz godina vodili umjetnici Ljerka Šibenik i Mladen Galić s tada vrlo suvremenim programom: pokazivali su umjetnike različitih orijentacija, dali šanse mladim protagonistima "nove umjetničke prakse" te otvarali dijalog sa širokim poljem umjetnosti, uključujući u program i izložbe stripa i filma. Kao kustoski kolektiv Što, kako i za koga/WHW vodimo Galeriju od 2003. godine".

"U ovih 20 godini program smo osmišljavale ovisno o potrebama i dinamici scene, te jednako važno – u odnosu na promjene u društveno-političkom kontekstu, vodeći se temeljnim pitanjima: što, kako i za koga?, a tako ćemo i nastaviti. Radit ćemo i dalje na realizaciji novih umjetničkih radova, stavljanju u dijalog različitih praksi, razvoju društveno relevantnih kustoskih koncepata, jakom diskurzivnom programu s internacionalizmom u svim aktivnostima.

Suradnja je uvijek bila u bazi programa kojeg smo radile u prostoru Galerije Nova, a jednako tako ona je temelj i naših daljnjih aktivnosti.

Nadamo se da će ova krizna situacija pomoći da se nađe i trajni prostor u kojem Galerija Nova i WHW uz svoje veliko iskustvo mogu realizirati programe relevantne ne samo za umjetničku scenu već i za širu javnu sferu", zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:40