SANDRO BOTTICELLI

Nakon 50 godina pronađeno zaboravljeno djelo velikog talijanskog slikara

Carabinieri, Puglia, ilustrativna fotografija

 Pier Paolo Todaro/Alamy/Alamy/Profimedia/Pier Paolo Todaro/alamy/alamy/profimedia
Slika autora ‘Rođenja Venere‘ i ‘Proljeća‘ datira iz petnaestog stoljeća te prikazuje Djevicu Mariju i Dijete

Jedno od djela slavnog Sandra Botticellija, talijanskog slikara renesanse, otkriveno je u kući jedne obitelji blizu Napulja nakon što je prije pedeset godina palo u zaborav, pišu The Guardian i Art News.

Slika je originalno bila izložena u crkvici u talijanskom gradu Santa Maria la Carità, koja je sliku primila od Pape Siksta IV., koji ju dobio od samog umjetnika. Bio je to Papin pokušaj da se umili obitelji Medici, koja je prethodno došla u posjed imovine u ruralnom području oko Napulja. Slika je potom dana lokalnoj obitelji koja ga je nekoliko generacija čuvala u svojoj privatnoj rezidenciji. No, jedno je od posljednjih radova velikoga slikara, čija se vrijednost procjenjuje na 100 milijuna eura, nestalo pod misterioznim okolnostima te, nakon bezuspješne potrage, smatrano izgubljenim.

"Vlasti su privatnu rezidenciju gdje se držala Botticellijeva slika posljednji put provjerili prije više od pedeset godina. Otada su vlasti neobjašnjivo zaboravile na sliku...", komentirao je Massimiliano Croce ispred talijanskih carabiniera.

Pripadala li slika uistinu obitelji kod koje je bila duže od pola stoljeća, istražit će policija.

"Umjetnina se unutar obitelji prenosila s koljena na koljeno. No, trenutno procjenjujemo je li obitelj do nje došla na ispravni način...Ako potvrdimo da obitelj u čijem je posjedu bila, nije imala pravo zadržati je, ona će prijeći u ruke države. Inače bi ostala vlasništvo obitelji, no zbog veće sigurnosti, bila bi izložena u muzeju", objašnjava Croce.

Slika autora "Rođenja Venere" i "Proljeća" datira iz petnaestog stoljeća te prikazuje Djevicu Mariju i Dijete. Pronađena je u lošem stanju; platno je ogrebeno, a boja je deteriorirala pa će joj biti potrebna restauracija.

U Italiji slika tolike kulturne vrijednosti može biti u posjedu pojedinca, tvrdi Croce, samo ako su joj osigurane sigurnost i očuvanje. Ako država pojedinca procijeni sposobnim za adekvatnu biru o slici, carabinieri će periodično te uvjete provjeravati i oni moraju biti besprijekorni.

Riječ je o djelu koje je Botticelliju bilo posebno važno jer je, rekao je povjesničar umjetnosti Peppe Di Massa za La Repubblicu, prikazana Madonna bazirana na Simonetti Cattaneo Vespucci, umjetnikovoj ljubavnici i muzi koja je umrla u 24. godini života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 08:57