SLUČAJNO OTKRIĆE

Nakon 87 godina slika dvoje klizača vraćena u ruke židovskoj obitelji koju su pokrali nacisti

'Zima', Gari Melchers, oko 1880-90., ulje i pastela na platnu
 Wiki/Arkell muzej
Projektom u kojem sudjeluju njemačke institucije i nasljednici žrtava nacističkih zločina do sad je vraćeno više od 30 predmeta

Osamdeset i sedam godina trebalo je da slika „Zima“, koja je oduzeta jednoj židovskoj obitelji u Njemačkoj tridesetih godina prošloga stoljeća, bude napokon vraćena vlasnicima odnosno njihovim nasljednicima. Dogodilo se to upravo ovih dana i djelo koje je naslikao američki impresionist Gari Melchers s prikazom dva klizača stiglo je nakon dugogodišnje potrage u prave ruke.

Djelo nastalo u 19. stoljeću i oteto 1933. godine obitelji Mosse, koja je tada bježeći pred nacistima morala napustiti svoj dom u Berlinu, nedavno je posve slučajno otkriveno u jednom malom muzeju u saveznoj državi New York. No ta je slika samo jedna od više od 1.000 umjetnina i predmeta koje su toj bogatoj židovskoj obitelji oduzeli nacisti.

Projekt povrata umjetnina obitelji Mosse poznat kao MARI (Mosse Art Research Initiative) pokrenut je 2017. godine i prvi je takav projekt privatno-javnog partnerstva u kojem sudjeluju njemačke državne institucije u suradnji s nasljednicima žrtava nacističkih zločina.

Do sad je vraćeno više od 30 predmeta iz javnih i privatnih muzeja, kao i privatnih kolekcija u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Izraelu i Sjedinjenim Državama.

image
ilustracija; povratak slike Nicolasa Rousseaua u Francusku nakon što je 76 godina, još od II. svjetskog rata, provela ukradena u Njemačkoj
Jean-christophe Verhaegen/Afp/Profimedia

Put do zadnje restitucije započeo je nakon što je muzej Arkell u Canajoharieu u New Yorku u siječnju 2017. prijateljskom objavom na Facebooku pozvao čitatelje da "uživaju u zimi" a post je popraćeno upravo Melchersovom slikom.

Objavu je primijetila studentica dr. Meike Hoffmann koja predvodi MARI te je uz pomoć izvršne direktorice muzeja Arkell Suzan Friedlander slika dovedena u vezu s kolekcijom Mosse.

"Zimu" je 1900. godine kupio Rudolf Mosse poznati njemački izdavač i filantrop i bila je dio impresivne kolekcije koja se nalazila u njegovoj raskošnoj berlinskoj rezidenciji.

Mosse je umro 1920. godine, a njegova kći Felicia Lachmann-Mosse bila je njegova jedina nasljednica. Ona i njezin suprug Hans Lachmann-Mosse vodili su list Berliner Tageblatt, koji je oštro kritizirao dolazak nacističke stranke na vlast zbog čega je par bio progonjen. Nakon što su pobjegli iz Njemačke 1933. nacisti su im zaplijenili svu imovinu uključujući umjetnine.

image
ilustracija; Povratak slike Salomona Konincka, "A Scholar Sharpening His Quill" (1639.)koju oteli nacisti nasljednicima kolekcionara Adolphea Schlossa
Don Emmert/Afp/Profimedia

"Bila je to jedna od prvih velikih otimačina koje su izvršili nacisti, predložak za ono što je, na žalost, postalo dobro podmazan stroj", rekao je Roger Strauch, predsjednik Zaklade Mosse i praunuk Rudolfa Mossea, tijekom ceremonije predaje slike kojoj je sudjelovao preko video linka.

"Zima" je prodana na aukciji u svibnju 1934. nepoznatom kupcu da bi se pet mjeseci kasnije pojavila u jednoj u njujorškoj galeriji, gdje je zapela za oko Bartlettu Arkellu, bogatom kolekcionaru i predsjedniku tvrtke Beech-Nut Packing Co. u Canajoharieu.

Arkell je sliku poslao u saveznu državu New York, gdje je postala dio zbirke muzeja u blizini rijeke Mohawk koja nosi njegovo ime. Nema dokaza da je Arkell bio svjestan mračne povijesti slike. Iako su agenti FBI-a vratili sliku još u rujnu 2019. pandemija je odgodila formalnu primopredaju obitelji. Strauch je najavio da će slika biti ponuđena na aukciji u Sotheby'su gdje očekuje ponude od nekoliko stotina tisuća dolara te da je predano još osam zahtjeva za povrat imovine obitelji Mosse u Poljskoj, Švedskoj, Njemačkoj, Izraelu i Sjedinjenim Državama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:26