ISTRAŽIVANJE

Nakon potresa u Zagrebu čak tri četvrtine udruga u kulturi rade od kuće

 Davor Pongračić/Cropix
Ispitivanje je obuhvatilo 74 organizacije iz cijele Hrvatske, od čega su 71 posto udruge, a ostatak umjetničke organizacije

Zaklada Kultura nova provela je istraživanje o utjecaju epidemije Covida 19 i zagrebačkog potresa na organizacije civilnog društva u suvremenoj kulturi i umjetnosti.

Ispitivanje je obuhvatilo 74 organizacije iz cijele Hrvatske, od čega su 71 posto udruge, a ostatak umjetničke organizacije, a najviše djeluju u području interdisciplinarnih umjetnosti (44 posto). Potvrdili su svoje početne teze koje su se odnosile na ugroženost sektora, ali i njegovu sposobnost da brzo i adekvatno reagira na krizu.

Mogućnost prilagodbe, kažu, “proizlazi iz njihovog kontinuiranog rada u nestabilnim uvjetima koji su ih izvještili da se u konfrontiranju s krizom brzo pripreme, prilagode i reagiraju na postupne promjene ili nagle poremećaje kako bi preživjeli, oporavili se i napredovali”.

Iako je u istraživanju sudjelovalo 52 posto organizacija čije je sjedište izvan Zagreba, čak 56 posto ispitanih organizacija trpe posljedice potresa koji je 22. ožujka 2020. pogodio Zagreb, pri čemu je 26 posto organizacija izravno pogođeno, a 30 posto neizravno, kroz neostvarene suradnje sa zagrebačkim organizacijama.

Prema rezultatima istraživanja, najveća oštećenja bilježe se na uredskim prostorima, odnosno na prostorima za kulturno-umjetničke aktivnosti, što indicira visoke razine narušenosti uvjeta administrativnog i produkcijskog rada organizacija. Posljedično, 75 posto organizacija izravno pogođenih potresom rade od kuće, 45 posto organizacija svoje aktivnosti provodi u drugom prostoru, dok je 90 posto organizacija prilagodilo program online prostoru.

Kada je riječ o izvorima za obnovu prostora, sredstva je u najvećem broju slučajeva osigurao vlasnik prostora, dok je manji broj organizacija izravno pogođenih potresom osigurao sredstva iz proračuna organizacije, iz fondova za obnovu ili iz osobnih sredstava.

Istraživanje je pokazalo da se 43 posto predstavnika organizacija osjeća egzistencijalno ugroženo zbog posljedica krize uzrokovane epidemijom.

Prema rezultatima istraživanja, u razdoblju od 1. ožujka do 30. lipnja 2020., 74 ispitane organizacije ukupno su planirale 3585 aktivnosti, a samo je jedna četvrtina od ukupnog broja planiranih događanja otkazana (13,6 po organizaciji) dok su druge ili odgođene ili prilagođene novim formatima.

Autori istraživanja su Krešimir Krolo, Željka Tonković, Dea Vidović i Ana Žuvela.

Za dizajn publikacije zaslužan studio za branding, dizajn i komunikacije Filburg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:17