VAŽNA ODLUKA

NAMA je upravo zaštićena kao kulturno dobro. I dalje će biti robna kuća, kao što je to već preko 100 godina

Robna kuća NAMA

 Davor Pongracic/Cropix/Cropix
Nama bila je jedan od najvećih lanaca robnih kuća u vrijeme Jugoslavije, a vrhunac je doživjela u osamdesetim godinama kada je znatno proširila poslovanje i imala 3300 zaposlenih.

Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba zaštitio je građevine ali i trgovačku djelatnost robne kuće "Nama" u centru Zagreba, u Ilici 4-6 i Radićevoj 1, priopćio je Grad Zagreb.

"Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada donio je rješenje kojim se robna kuća Nama u Zagrebu, Ilica 4-6 i Radićeva 1, preventivno zaštićuje kao pojedinačno kulturno dobro do donošenja trajnog rješenja, sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Rješenje je doneseno na rok od četiri godine", istaknuto je u priopćenju.

Kažu da je Grad Zagreb donio ovakvo rješenje kako bi svi mogući kupci Name zadržali njenu trgovačku namjenu, odnosno kako bi Zagreb nastavio imati robnu kuću na povijesnoj lokaciji na kojoj se ona nalazi već preko 100 godina.

"Mjere zaštite znače da je u cilju očuvanja i obnove vrijednosti i osobitosti koje predmetna građevina posjeduje, kao i očuvanja specifične ambijentalnosti i tradicije korištenja prostora u funkciji robne kuće, potrebno zadržati specifičnu namjenu kao i ulična pročelja, gabarite i katnost volumena, te očuvane izvorne dijelove interijera", objasnili su u Gradu Zagrebu.

Trgovački sud u Zagrebu je 28. prosinca prošle godine, više od 23 godine nakon otvaranja stečaja Name, utvrdio osnovanim zahtjev Croatia Osiguranja (CO) za suđenje u razumnom roku te je naložio donošenje odluke o prodaji zgrada Name u Ilici i na Kvaternikovu trgu do rujna ove godine.

Pozivajući se na prethodne presude, CO je isticao i da je napokon bila izvršena provedba potrebnih izmjena u zemljišnim knjigama te da ne postoje daljnje zapreke za pristup prodaji navedenih nekretnina.

Nama (Narodni magazin) bila je jedan od najvećih lanaca robnih kuća u vrijeme Jugoslavije, a vrhunac je doživjela u osamdesetim godinama kada je znatno proširila poslovanje i imala 3300 zaposlenih.

Podsjetimo, pisali smo i o prodaji, ali i o mogućnosti prenamjene NAMA-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 20:43